Botanicus

Botanicus laat je balanceren tussen plannen en planten - een botanische breinbreker waarin elke keuze het verschil maakt.

Doel van het spel

Wie de tuin zo kan inrichten dat die de meeste bezoekers bevalt, ontvangt de meeste punten. De speler die de meeste punten behaalt, wint het spel.

Setup

Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Elke speler ontvangt ook een tuintableau - of spelersbord. Je moet ervoor zorgen dat het symbool rechtsboven op het speelbord en rechtsonder op het spelersbord hetzelfde is: de bloem is de basisversie, en de vleesetende plant is de geavanceerde versie. In de speluitleg wordt de basisversie uitgelegd, met een aparte sectie voor de geavanceerde versie.

Iedere speler kiest een kleur en ontvangt alle onderdelen in die kleur. De dieren komen in je buurt in de algemene voorraad terecht. 

Er zijn 16 bloemenfiches, verdeeld in twee soorten: 8 gestippelde en 8 gestreepte. Deze hebben een lichte en een donkere kant. Deze fiches worden met hun lichte zijde naar boven, willekeurig op de overeenkomstige velden op het speelbord geplaatst. Alle fiches zijn verdeeld.

Er zijn twee soorten doelfiches: oranje ronde en rode vierkante. Deze sorteren we op soort en leggen we gestapeld op de overeenkomstige velden, zodat de waarde erop dalend is naar onder toe. De hoogste waarde komt bovenaan. De fiche met de hoogste waarde van beide stapels wordt geplaatst op het rechterveld van het spoor, dus links van de stapel. In een spel met drie spelers worden van beide stapels de fiches met de hoogste waarde niet gebruikt. In een spel met twee spelers worden de twee fiches met de hoogste waarden niet gebruikt.

De tuinkaarten worden geschud en gedekt naast het speelbord geplaatst. De andere 'Einde spel'-kaarten worden in de basisversie niet gebruikt. Er wordt een voorraad gemaakt van de verschillende planten van I tot IV. Het geld wordt ook in de algemene voorraad gelegd.

De 20 'speciale opdrachten'-tegels worden geschud en willekeurig uitgedeeld aan de spelers en naast hun spelersbord gelegd. Wanneer iedereen tegels heeft, worden ze omgedraaid. Je mag die nog verplaatsen, maar je moet ervoor zorgen dat die naar de opdrachten liggen zoals afgebeeld op het spelersbord. Iedere speler ontvangt zes geld. Bij iedere speler komt een tuinman op plaats '0' van het scorespoor en op de start locatie op het spelersbord. Van elke speler komt er een geldbuidel, kruiwagen en schop op het desbetreffende spoor.

De spelers stapelen dan hun bloemfiche, in overeenstemming met hun spelersbord, op de startpositie op het speelbord. In een spel met drie spelers doet gewoon een kleur niet mee. In een spel met twee spelers wordt de bloem van een niet-gekozen kleur op de stapel geplaatst.

Spelverloop

Het spel wordt gespeeld in twee ronden en één beurt. In de ronden komen de spelers verschillende malen aan de beurt. De spelers wiens bloem het hoogst ligt, zowel op het speelbord, als gestapeld op elkaar, komen eerst aan de beurt. In een spel met twee spelers is er steeds een neutrale kleur. De speler die als eerste aan de beurt komt, verplaatst deze eerst, daarna komt hij of zij zelf aan de beurt.

Een spelersbeurt bestaat uit twee fasen. In de eerste fase zal de speler zijn tuinman verplaatsen over zijn spelersbord. De tuinman moet altijd eindigen op de afgebeelde 'voetjes'. Per stap die de tuinman zet moet de speler één munt betalen. In diezelfde fase mag een speler ook een kaart spelen. Hij mag de actie spelen als hij de afgebeelde kost betaalt - boven op de kaart - of hij levert de kaart in voor munten - waarvan de waarde zich onderaan de kaart bevindt. Een speler mag deze acties uitvoeren in een volgorde naar keuze.

In de tweede fase van een spelersbeurt zullen de spelers hun bloem verplaatsen op het spelbord. De speler legt de bloem in zijn kleur in de volgende, rechtse kolom, en voert die acties uit. Soms zal je je bloem op een fiche plaatsen, je mag dan ook die afgebeelde actie uitvoeren. Je mag je bloem ook plaatsen op een reeds geplaatste bloem. Je legt dan drie munten terug in de algemene voorraad. Je mag enkel nog de zichtbare actie uitvoeren. Heeft de speler op wiens bloem je jouw bloem hebt geplaatst een actie uitgevoerd door middel van het plaatsen op een fiche, dan mag jij deze actie niet uitvoeren.

Wanneer je jouw bloem plaatst zijn er twee mogelijkheden: je zal ofwel vooruit gaan op één van de sporen, of je zal acties uitvoeren. Wanneer je vooruit gaat op het spoor, zal je enkel de beloning krijgen op het veld waarop je eindigt. Dit kunnen ook verschillende acties zijn, of het ontvangen van geld, overwinningspunten enzovoort. Je kan ook extra stappen kopen, die kosten je dan, per stap, drie munten. Je kan er ook voor kiezen om stappen niet te nemen. Per niet genomen stap ontvangt de speler één overwinningspunt.

De verschillende acties omvatten het planten van plantjes, het gieten ervan zodat die naar het volgende stadium gaan, je tuinman (soms gratis) verplaatsen, een tuinkaart trekken die je kan gebruiken in je volgende beurt of een diertje plaatsen op je bord -je mag kiezen welk diertje en je plaatst het diertje op het veld met de laagste waarde. Die punten ontvang je dan ook onmiddellijk.

Kom je op het einde van het geldspoor of het schopspoor, dan ontvang je de beloning, en ook de puntenfiche die daar nog kan liggen. Dan gaat jouw 'pion' terug naar de startpositie.

Ben je erin geslaagd een opdracht uit te voeren die op het spelersbord afgebeeld staat? Dan ontvang je onmiddellijk de punten en wordt de tegel met de speciale opdracht, die zich daarnaast bevindt, op dit veld geplaatst. Wanneer je zo'n opdracht vervuld hebt, ontvang je opnieuw de punten en draai je deze tegel om. Al deze opdrachten hebben betrekking op het plaatsen van bloemen in verschillende stadia, per rij. Je kan dus elke opdracht ook maar één keer vervullen en daarvoor punten scoren. Je kan ook in één beurt verschillende opdrachten voltooien.

Als je in de eerste ronde op de laatste kolom komt, en alle spelers hebben hun beurten uitgevoerd, dan is het klaar voor de tweede ronde. De spelersvolgorde wordt bepaald door de ligging op het laatste veld. Alle fiches op het bloemenspoor worden omgedraaid en tonen dan nieuwe acties en beloningen.

Na de tweede ronde, wordt opnieuw de beurtvolgorde overgenomen en krijgen alle spelers nog één beurt, waarbij ze dus de tuinman mogen verzetten, kaart spelen, bloem verzetten en vooruitgaan op één van de sporen. Wanneer dit erop zit, gaan we over naar de puntentelling.

In het algemeen heb je al heel wat punten vergaard doorheen het spel, maar er is wel nog een extra eindtelling. De speler met de laagste score begint.

Voor elke volledig beplante kolom krijgt de speler punten. Dan wordt bepaald wat de hoogste waarde is die voorkomt in die kolommen. Is dat eentje van niveau I, dan krijgt de speler 3 punten, van niveau II, krijgt die er 5, van niveau III ontvangt die er 9 en op het hoogste niveau, niveau IV krijgt de speler 15 punten. Je krijgt ook nog één overwinningspunt per drie munten.

De speler met de meeste punten wint. In geval van gelijkstand wint de speler wiens bloem het hoogste ligt.

Expertspel

Naast het basisspel is er ook een expertspel aanwezig. Hiervoor draai je simpelweg het speelbord en de spelersborden om naar de zijde met de vleesetende plant. Hiervoor heb je ook de 12 'einde spel'-kaarten nodig en die leggen we gedekt naast het speelbord.

Voor onze tuinman zijn er nu meerdere startlocaties. Je kiest er één en plaatst je meeple daar. De andere tuinman plaatsen we nog even naast ons bord. De dieren in jouw kleur komen nu ook terecht op de daarvoor bestemde velden op jouw spelersbord.

In de voorbereiding ontvangen alle spelers drie gedekte 'einde spel'-kaarten en kiest er eentje. Heb je het spelersbord met slechts vier standaardopdrachten, dan mag je er twee houden. De kaarten die terug gelegd worden, worden samen met de resterende kaarten geschud en vormen een trekstapel.

Tijdens het spel zijn er ook enkele veranderingen. Wanneer je je tuinman verplaatst moet je de kost betalen tussen de voetsporen. Je kan ook niet zomaar plantjes zetten als er een diertje op die plek staat. Je moet het diertje eerst verwijderen, door middel van de desbetreffende actie. Het dier komt dan terecht op het speelbord of het spelersbord. Wanneer je de actie kiest, kies je één dier uit je tuin en plaats je dit op het overeenkomstige veld - dit diertje hoeft dus niet aangrenzend te zijn aan jouw tuinman. Door het plaatsen van een diertje speel je vanaf dan een extra bonus vrij.

  • Voor de vogel ontvang je direct vier overwinningspunten en nadien bij het plaatsen van een diertje of het behalen van een doelfiche, ontvang je opnieuw vier extra bonuspunten.
  • Wanneer je de eekhoorn hebt geplaatst, zal je voor elke volledig beplante kolom 6 geld ontvangen.
  • Als de vlinder geplaatst is, ontvang je twee extra punten als je een standaardopdracht hebt voltooid en zes punten als je een speciale opdracht hebt voltooid.
  • Heb je de kikker? Dan speel je een nieuw pad vrij op het geldspoor.
  • De schildpad zorgt ervoor dat je direct drie 'einde spel'-kaarten trekt, er eentje van kiest, en de overige onderaan de trekstapel plaatst.

Aan het begin van de tweede ronde zal je ook je tweede tuinman op het spelersbord mogen plaatsen, op een start locatie naar keuze. De tuinmannen kan je nu beide gebruiken. De acties zoals planten, sproeien, maar ook stappen mag je verdelen tussen de tuinmannen, zolang je maar de kost kan betalen, of de daarvoor voorziene acties hebt.

Op het einde van het spel blijft de puntentelling hetzelfde, maar daar komen nu nog de punten bij van de 'einde spel'-kaarten.

Materialen

De gebruikte materialen zijn van zeer hoge kwaliteit. De spelersborden en het speelbord zijn gemaakt van dik karton en de houten componenten zoals de bloem, diertjes en de tuinmannen zijn mooi afgewerkt en duidelijk. Alles wordt verpakt in een artwork die aanvoelt als de lente of zomer, wanneer we natuurlijk ook echt in de tuin zullen werken.

Conclusie / Onze Mening

Botanicus is een spelletje waar je vooral zelf je puzzel legt. Er is natuurlijk wel een vorm van spelersinteractie, want de voordelige velden waar je je bloem plaatst worden al snel ingenomen, al kom je waarschijnlijk in de volgende beurt later aan slag. Hierdoor moet je steeds de afweging maken welke sporen en acties jou het voordeligst uitkomen, en misschien het meest nadelig voor de andere spelers. Want willen die dezelfde actie uitvoeren, dan mogen die alvast in de geldbuidel tasten.

Door middel van de twee modi in het spel aanwezig kan je deze op tafel leggen bij een nieuwer publiek, in familiale kring, en kunnen die-hard - durven we het zeggen - eurogamers hier ook hun ei kwijt. De expertvariant heeft zijn naam niet gestolen en voert de moeilijkheidsgraad op. Het puzzelelement is nu ook aanwezig van in het begin van het spel, want waar je je tuinman zet is al van groot belang. De asymmetrische borden zorgen er ook voor dat iedereen wel wat anders wil doen, en toch kom je in elkaars vaarwater meerdere malen terecht. Botanicus kan je dus vrij vlot op tafel leggen en bedient een breed publiek.

Overzicht

Speelduur45 - 60 minuten
Aantal SpelersTwee tot vier spelers
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk tot gemiddeld
Voor wie?Vanaf 10 jaar, al kan het volgens ons ook al vanaf 8 jaar (basisvariant).

Wij danken 999 Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.

82 views
Genre: Territory Building , Economic , Environmental
Publishers: 999 Games , Hobby World , Hans im Glück , Feelindigo
Over ons

Welkom bij Spellendreef - dé plek waar bordspellen tot leven komen! 🎲✨

Ben je gepassioneerd door strategie, dol op dobbelen, of gewoon gek op gezellige spelavonden met vrienden en familie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op ons kanaal dompelen we je onder in de magische wereld van bordspellen. Van de klassiekers die iedereen kent en liefheeft tot de nieuwste hits en verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden.

Bij Spellendreef geloven we dat bordspellen meer zijn dan alleen een tijdverdrijf; ze zijn een manier om te verbinden, te leren, en natuurlijk, heel veel plezier te hebben.

Wat maakt ons uniek? Onze toewijding aan diepgaande en eerlijke spelrecensies, spannende unboxings, praktische speeltips en strategieën, en exclusieve specials.

🎲 Connecteer met ons op Sociale Media! 🌐

🎥 YouTube: Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor boeiende recensies, unboxings en speelsessies.

📸 Instagram: Laat je inspireren door de foto's van onze bordspelmomenten op Instagram.

👍 Facebook: Volg onze pagina voor updates, discussies en leuke content.