Doel van het spel
De spelers moeten zoveel mogelijk punten verdienen door een wijk te bouwen die aan bepaalde criteria voldoet. Daarnaast kunnen er ook punten verdient worden met scorekaarten. De speler met de meeste punten wint het spel.Setup
Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Iedere speler kiest een kleur en neemt van die kleur vier meeples (of acht in een spel met twee spelers), 3 prestatieringen, één scoremarker en één overzichtskaart.Er wordt een willekeurig prestatiebord genomen en in het midden van het speelbord gelegd. De andere gaan terug in de doos. In een spel met twee spelers wordt het middelste veld niet gebruikt.
Alle scorekaarten worden geschud en naast het speelbord gedekt gelegd als trekstapel. We doen hetzelfde met de stadstegels en de verfraaiingstegels. Alle gebouwen gaan in de stoffen zak. Een startspeler wordt gekozen, die ontvangt de ster. De vier starttegels worden in het midden gelegd. De speler rechts van de startspeler mag als eerste kiezen, daarna de speler in tegenwijzerzin. De overgebleven tegels gaan terug in de doos.
Spelverloop
In het begin van een ronde worden vier scorekaarten getrokken. De eerste drie worden open gelegd, en de vierde gedekt. Hetzelfde wordt gedaan met de stadstegels. Bij de verfraaiingstegels doen we hetzelfde maar worden er vijf open gelegd en de zesde gedekt. Er worden sets gebouwen uit de zak getrokken zodat de velden ingevuld raken. Er worden geen gebouwen op de velden met het vraagteken gelegd.Elke spelers zullen afwisselend hun beurten uitvoeren, startende met de startspeler. Tijdens de beurt van de startspeler wordt de ster rechtsonder op het speelbord geplaatst.
In de beurt zullen alle spelers een spelelement of elementen kiezen, en hun meeples plaatsen op het overeenkomstige veld. Elke speler mag maximaal één meeple per rij plaatsen, behalve bij een tweespelerspel, daar worden vier meeples geplaatst en zullen er per rij twee meeples van elke speler staan.
Wat er genomen is, moet je ook kunnen plaatsen, je mag het dus niet bijhouden voor de volgende ronde. Als een element niet kan gebruikt worden, legt men dat terug in de doos. Bij het leggen van een stadstegel moeten we ervoor zorgen dat we deze orthogonaal grenzend leggen aan een tegel die er reeds ligt. Het gebied mag ook maximaal een rooster van 3x3 zijn. Als er een scorekaart genomen wordt, legt men deze in het speelgebied van de speler.
De gebouwen worden geplaatst op de velden van de desbetreffende kleur. De gebouwen mogen op elkaar, in dezelfde kleur, geplaatst worden, met een maximum van vier verdiepingen.
De verfraaiingstegels worden geplaatst op bepaalde velden in de stadstegels. De tegels met een blauwe achtergrond worden in een zeegebied gelegd, de tegels met een groene achtergrond wordt gelegd in een parkgebied en met een grijze achtergrond worden de gebouwen geplaatst. Er is een speciale verfraaiingstegel - de bruine - die ervoor zorgt dat de kleur van een grijs veld verandert, zodat men er een ander kleur gebouw op kan plaatsen.
Op het einde van zijn beurt kijkt de actieve speler of er een prestatie geslaagd is. Indien dit het geval is, plaatst men zijn prestatiering op het meest linkse vrije veld.
Wanneer alle spelers al hun beurten hebben uitgevoerd, gaat de ster naar de speler die een meeple het dichtst bij de ster heeft geplaatst. In een spel met drie spelers worden alle spelelementen van het bord genomen. Dan gaan we over naar de volgende ronde, waarbij het bord weer klaargemaakt wordt.
Aan het einde van de achtste ronde, wanneer alle elementen op zijn, is het spel voorbij en worden de punten geteld.
De spelers verplaatsen hun scoremarker volgens het prestatiebord en de scorekaarten. In water- en parkvelden wordt er gekeken naar de verschillende verfraaiingstegels. Je ontvangt 1/3/6/10 punten voor 1/2/3/4 verschillende tegels. Elk standbeeld levert twee overwinningspunten op.
De speler met de meeste punten wint het spel. In het geval van gelijkstand wint de speler met de meeste overwinningspunten als gevolg van prestaties - dus van het prestatiebord.
Materialen
De gebruikte materialen zijn van zeer degelijke kwaliteit. De kartonnen componenten zijn dik en stevig. De artwork is zeer passend voor de gameplay. De kaarten zijn van miniformaat en standaardkwaliteit. De plastic gebouwen zijn voldoende mooi en handig te stapelen.Conclusie / Onze mening
Cities is een leuk, kort puzzelspelletje dat set collection en tile placement combineert. Het spel komt gemakkelijk op tafel omdat de regels niet moeilijk zijn, het snel opgezet is en terug opnieuw in de doos gaat. In Cities moet je wel in het oog houden hoe je extra punten kunt scoren, of hoe je net een spaak in de wielen kan steken bij de tegenstanders, dit draagt bij tot de spelersinteractie.Overzicht
Speelduur | 30-45 minuten |
Aantal Spelers | Twee tot vier |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk |
Voor wie? | +10 staat vermeld op de doos, en dat is terecht |
Wij danken 999 Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.