
Doel van het spel
Zoveel mogelijk punten sprokkelen tijdens het spel en met de eindtelling. De speler met de meeste punten wint het spel.
Setup
Het markttableau leggen we in het midden van de tafel.
Iedere speler kiest een kleur en ontvangt een werkplaatstableau, 6 banieren waarvan er 4 op de inventaris worden gelegd en 4 decoraties - 1 deur, 2 bogen en 1 kruis - die op de overeenkomstige velden worden gelegd. Men kan ook spelen met de gevorderde werkplaats. Die kunnen we herkennen met het kompas - een soort passer - erop. De decoraties en de twee banieren moeten we plaatsen op de aangegeven velden op de werkplaatstegels. Hoe we spelen met de gevorderde werkplaats wordt straks in het spelverloop opgenomen.
De scorestenen van de spelers worden op het veld met score '2' geplaatst. De middelentegels worden willekeurig op één van de acht velden van het markttableau open geplaatst. De invloedskaarten van de vier groepen worden elk afzonderlijk geschud. Eén kaart wordt getrokken, die wordt gelegd op één van de vier locaties op het tableau.
De vijf dobbelstenen worden genomen en geschud. Beginnende bij de middelentegel die het erkenningspunt - kruis - aangeeft, laat je er willekeurig één vallen. Die komt dan op dat veld terecht, op de aangegeven plek op het tableau. Je doet dit op dezelfde manier bij de volgende middelentegel in wijzerzin, tot wanneer alle dobbelstenen op het bord liggen. Er zullen middelentegels zijn zonder dobbelsteen. Alle bouwmaterialen en roebels worden in de buurt gelegd.
Nu gaan we de kathedraal bouwen. Je neemt de bouwplankkaarten die het aantal spelers aangeeft. Er wordt uit deze kaarten er eentje getrokken. De rest mag terug in de doos. Met de kathedraalkaarten - die je uiteraard geschud hebt per onderdeel - bouw je de kathedraal na met het bouwplan. Daarna mogen al de resterende kaarten terug in de doos, alsook het gebruikte bouwplan.
De werkplaatstegels - vierkant van vorm - worden willekeurig op een kaart van de kathedraal geplaatst - eentje per kaart. Als men met minder dan drie speelt, doe je hier eerst alle fiches waarvan 3+ spelers opstaat, eruit. De eventueel overgebleven tegels gaan terug in de doos.
Een eerste speler wordt gekozen, die krijgt drie roebels, de speler links van hem krijgt er vier, die naast van hem krijgt er ook vier, en de vierde speler krijgt vijf roebels.
Spelverloop
Tijdens het spel zullen de spelers moeten samenwerken om de verschillende kathedraalonderdelen - de kaarten - te bouwen. Je krijgt echter apart punten en de speler die het meest bijdraagt, die zal het spel winnen.
Op het scorespoor zien we twee soorten punten. We hebben de erkenningspunten - aangegeven door het kruis - en prestigepunten - aangegeven door de tweehoofdige vogel met schild. Als je erkenningspunten krijgt of verliest, verplaats je de marker, als je prestigepunten krijgt of verliest, verplaats je de marker naar het meest dichtbije veld.
Tijdens een beurt moet de actieve speler één van drie acties uitvoeren. Er zijn ook twee optionele acties, die de speler op elk moment tijdens zijn beurt mag uitvoeren:
- Een speler mag prestigepunten verliezen in ruil voor twee roebels per verloren prestigepunt.
- Een speler mag eenmaal in zijn beurt een prestigepunt verliezen om alle dobbelstenen op één van de acht velden opnieuw te rollen.
De drie acties, waaruit een speler moet kiezen zijn:
Een kathedraaldeel claimen. Je neemt een banier naar keuze van je werkplaatstableau - waarmee je in vier gevallen plaats maakt voor andere grondstoffen - en legt die op één van de niet-geclaimde kathedraaldelen. Je kiest ofwel een basiskaart, ofwel een kaart boven een andere reeds geclaimde kaart. Je kan dus niet onmiddellijk de koepel van de kathedraal claimen. Je neemt de werkplaatstegel die op de kaart ligt en ofwel betaal je de kost in het veld waar je hem plaatst op je spelersbord, dan ontvang je ook de beloning - een grondstof, of in het geval van een gekleurde dobbelsteen, de grondstof waar die staat op het markttableau. In het geval dat je hem niet koopt, plaats je hem gedekt op één van de voorziene velden. Hier kan later in het spel niets meer komen. Als men speelt voor de werkplaats voor gevorderden, dan kost elke plaatsing drie roebels en speel je hiermee stukken vrij om later te gebruiken zoals decoraties of andere banieren.
Delen van de kathedraal bouwen. Je mag maximaal drie grondstoffen plaatsen van je spelersbord naar de door jou geclaimde kathedraaldelen. Wanneer alle vermelde materialen op de kaart liggen, gaan deze terug naar de algemene voorraad en ontvangt de speler de beloning in punten en roebels. De kaart wordt dan omgedraaid en de banier van de speler erop geplaatst. Als er op dat moment onder die kaart geclaimde delen liggen die nog niet afgewerkt zijn van een andere speler, dan verliest die zoveel erkenningspunten als het aantal voltooide delen boven hun kaart, zonder hun eigen voltooide delen mee te tellen. In de bouwfase kunnen we ook een kathedraal decoreren. Je mag een decoratie plaatsen op een deel dat je zelf hebt gebouwd, of door een andere speler. Je verliest de grondstof(fen) en behaalt eventuele prestigepunten - één voor één juweel en drie voor twee juwelen. Je mag een onderdeel bouwen, en daar een decoratie op plaatsen, zolang je niet meer dan drie grondstoffen van je spelersbord naar de kathedraaldelen hebt verplaatst.
Het is belangrijk om grondstoffen te krijgen. Je zal dus middelen op de markt kunnen verkrijgen, en dat is dan ook de derde actie. De actieve speler kiest een dobbelsteen die hij zal verplaatsen. Het aantal velden die hij de dobbelsteen verplaatst, is simpelweg de waarde van de dobbelsteen - een dobbelsteen met waarde 1 wordt 1 veld verplaatst, met 2 wordt 2 velden verplaatst, enzovoort. Deze verplaatsing gebeurt steeds in wijzerzin. Er kunnen maximaal drie dobbelstenen op een veld liggen, een vierde mag er dus niet bij. In het geval van de witte dobbelsteen en de dobbelsteen in de kleur van de actieve speler, mag de speler roebels besteden om de dobbelsteen verder te laten gaan. Dit kost één roebel per extra veld. Wanneer de dobbelsteen zijn locatie bereikt, mag de speler drie marktacties uitvoeren, in eender welke volgorde, maar slechts eenmaal.
Hij mag de middelen van de markt nemen. De speler neemt een aantal van een type middelen gelijk aan de afbeelding maal het aantal dobbelstenen op dat veld. Eindigt hij dan bijvoorbeeld op het veld met twee bakstenen, en liggen er daar dan twee dobbelstenen, dan krijgt de speler vier bakstenen. Hij moet wel alle grondstoffen op zijn werkplaats kunnen leggen, die maximaal tien 'plaatsen' groot is. De speler mag als marktactie ook de invloed gebruiken. Op de vier hoeken van het bord liggen invloedskaarten en de speler mag de afgebeelde actie ook uitvoeren. De beschrijving van deze acties vind je op de achterkant van het regelboek. Sommige acties mag je maximaal één keer uitvoeren, andere mag je dan weer gedurig uitvoeren. De derde marktactie is het activeren van een werkplaatstegel. Heeft de speler een dobbelsteen verplaatst, waarvan hij op zijn spelersbord een werkplaatstegel heeft liggen, dan mag die geactiveerd worden - en kan je erkenningspunten, grondstoffen of roebels verkrijgen. Na deze drie acties rolt de actieve speler alle dobbelstenen op het veld en legt hij die terug met de nieuwe waarden.
Het spel eindigt wanneer een speler zijn zesde kathedraaldeel gebouwd heeft. Hij krijgt hiervoor drie prestigepunten en iedere andere speler krijgt nog één beurt.
Daarna moeten alle spelers hun scoresteen plaatsen op het meeste dichtbije, mindere prestigepunt. De speler krijgen nu extra punten voor hun resterende grondstoffen en hun bijdrage tot de bouw van de kathedraal. Men krijgt één prestigepunt per 5 bouwmaterialen/roebels.
De totale waarde van een toren is 2 prestigepunten per voltooid deel en 1 punt voor elke decoratie erop. Het totale aantal punten wordt berekend. De spelers tellen nu het aantal banieren en decoraties van de voltooide delen van die toren. De speler met het hoogste aantal krijgt de volledige waarde. De daaropvolgende krijgt de helft van deze punten, afgerond naar beneden. De volgende speler weer de helft, enzovoort. Als men met twee speelt krijgt de tweede speler, als die bij de bouw heeft bijgedragen, één derde van het totaal aantal punten. Deze punten worden voor elke toren apart berekend en de scoremarkeerder wordt overeenkomstig verplaatst.
De speler met de meeste punten wint het spel. In het geval van een gelijkstand wint de speler die de meeste delen heeft voltooid, indien opnieuw gelijkstand wint de speler die de meeste decoraties heeft gebouwd. Indien nog gelijk delen de spelers de overwinning.
Solospel
Voor een solospel bereiden we het spel voor zoals bij een spel voor twee spelers. Zet beide scorestenen op het scorespoor en leg de zes banieren en de decoraties van de andere kleur opzij. Deze kleur wordt gebruikt door je virtuele tegenspeler: Ivan Yakolevich. Hij heeft geen werkplaatstableau nodig.
Neem de werkplaatstegels met de dobbelsteenactiesymbolen die worden gebruikt bij een spel met drie of vier spelers. Dit zijn er vijf, één van elke kleur. Schud de vijf solospelkaarten en leg ze open in een rij naast elkaar. Dit bepaalt de volgorde waarin je tegenspeler zijn acties zal uitvoeren.
Leg vijf banieren op de kaart waarop Een kathedraaldeel claimen staat en plaats de decoraties aan het einde van de rij. Met de overgebleven banier voer je direct de actie Een kathedraaldeel claimen uit. Ivan claimt de basiskaart die de meeste erkenningspunten oplevert. Zijn er meerdere opties, dan kiest hij de meest linkse kaart. Verwijder vervolgens de werkplaatstegel die op deze kaart ligt en leg deze terug in de doos.
Nu begint het spel en ben jij aan de beurt. Je kiest tussen de drie gebruikelijke beschikbare acties. Daarna is je tegenspeler weer aan de beurt. Dit gaat zo door totdat iemand zes delen van de kathedraal heeft voltooid. In tegenstelling tot het basisspel krijgt niemand op het einde de bonus van drie prestigepunten.
Voor een gedetailleerde uitleg over de acties van je virtuele tegenstander verwijzen we graag naar het regelboek, waarin een tabel te vinden is met zijn verschillende acties.
Materialen
Het spel bestaat uit een mooi en sfeervol speelbord dat is verdeeld over de vier seizoenen. Ook de kartonnen spelersborden volgen hetzelfde thema en zijn duidelijk qua iconografie.
De bouwmaterialen en scorestenen zijn van hout en goed herkenbaar. De juwelen zijn gemaakt van hard, doorzichtig plastic, wat bijdraagt aan de sfeer van het spel. Alle kartonnen componenten, zoals de werkplaatstegels, zijn stevig en duurzaam.
De vele kaarten zijn iets kleiner van formaat, vrij dun, maar stevig genoeg.
Conclusie / Onze Mening
De Rode Kathedraal lijkt op het eerste zicht een spelletje dat je gewoon alleen speelt: het vergaren van grondstoffen, inruilen voor puntjes en muntjes, en zo het spelletje door. Ik beschrijf nu eigenlijk het principe van een solo-multiplayer. Je kan het spel op die manier spelen, maar als je niet kijkt naar wat je tegenstanders doen - en af en toe wat puntjes wil afknabbelen - zal je meestal aan het kortste eind trekken. Het komt erop aan een goede balans te vinden in enerzijds prestigepunten te verdienen doorheen het spel, en er anderzijds voor te zorgen dat je ook nog wat punten krijgt bij de eindtelling. Plaats tactisch jouw decoraties op onderdelen van tegenstanders om hen de loef af te steken.
De Rode Kathedraal is voor ons een leuk spel, maar liever met drie of vier personen. Als je het spel met twee speelt, is het echt rechtstreeks tegen elkaar en an sich is dat wel al voldoende voor de meeste spelers. Een derde (en vierde) speler is welkom om niet alleen de aandacht van jouw tegenstander van jou af te leiden, maar ook om misschien een extra graantje te kunnen meepikken. Met meer spelers moet je wat meer uit je doppen kijken wie waar punten kan sprokkelen, en moet je misschien wat meer je best doen om dat te verhinderen, want een toren van vier hoog met wat versieringen kan al heel wat punten opleveren! De strijd om die toren kan dan echt losbarsten!
Overzicht
Speelduur | 80 minuten, al konden wij eerder afronden binnen het uur |
Aantal Spelers | Eén tot vier spelers |
Moeilijkheidsgraad | Gemiddeld |
Voor wie? | Vanaf 10 jaar |
Wij danken 999 Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.