Doel van het spel
Je koepons zo snel mogelijk inzetten om waardevolle drielingen te verzamelen via veilingen en koehandel.De speler die aan het einde van het spel de meeste punten, door de waarden van de drielingen te vermenigvuldigen met hun aantal (en dan de zwarte schapen eraf trekken), is de winnaar.
Setup
Voor 3-5 spelers
De 40 koekaarten worden geschud en zo evenredig mogelijk verdeeld tussen de spelers. Speel je met drie, dan haal je er eerst een copycat kaart uit. Op die manier krijg je als je met drie speelt 13 kaarten, met vier 10 kaarten en met vijf 8 kaarten.De koepons - het geld in dit spel - worden uitgedeeld aan de spelers. Iedereen krijgt er twee met waarde 0, twee met waarde 100, en dan eentje van 10, 20, 50 en 200. De rest van de koepons leggen we terug in de doos.
Een eerste speler wordt gekozen.
Voor 2 spelers
Bij de voorbereiding van twee spelers krijgt elke speler 10 koekaarten, en de rest wordt als trekstapel in het midden gelegd. Na de verdeling van de koepons wordt de overschot niet terug in de doos gelegd, maar geschud en worden er 10 kaarten getrokken. Die worden ook als blinde stapel naast de trekstapel gelegd.Een eerste speler wordt gekozen.
Spelverloop
Voor 3-5 spelers
De actieve speler heeft de keuze tussen twee acties: een veiling of een handel. In het begin van het spel zullen er enkel veilingen kunnen plaatsvinden, aangezien er nog niet tussen koeien gehandeld kan worden.Bij de veiling kiest de actieve speler twee kaarten uit zijn hand (ook copycats) en biedt hij ze aan om te veilen. De andere spelers bieden dan op deze kaarten. Je moet altijd minstens '10' erbij doen en wisselgeld mag je vergeten, dus wat je te veel biedt en niet kan passen, ben je gewoon kwijt.
Wanneer de bieding - of veiling - afloopt heeft de veilingmeester twee opties: hij accepteert het bod en de koeien gaan naar de hoogste bieder, mits betaling, of de veilingmeester kiest ervoor de koeien zelf te houden. In dat geval geeft de veilingmeester het geboden bedrag aan de desbetreffende speler en plaatst die koeien (kaarten) in zijn gebied.
Wanneer de veiling afgelopen is, worden de koeien die bij elkaar horen in dezelfde stapel gelegd, zodat het aantal kaarten zichtbaar is. Het is immers de bedoeling om trio's te vormen met de gespeelde koeien.
Als niemand biedt, krijgt de veilingmeester de twee koeien gratis. Wanneer een speler meer biedt dan hij heeft - en de kaarten wint - wordt de veiling over gedaan.
Naast het veilen van de kaarten, kan je er ook mee handelen. Dan ga je de actie 'Koehandel' uitvoeren. Je kiest een speler van wie je één of twee kaarten wil overkopen. Opgelet: je moet zelf al in het bezit zijn van dit type van kaarten. Je kan dus niet een kaart met waarde 400 kopen van iemand anders, als je die kaart zelf nog niet liggen hebt. Wanneer de speler, en de kaarten geselecteerd zijn, zal degene die de handel start blind een bod uitbrengen, hierbij moet duidelijk zijn hoeveel kaarten er in het bod zitten.
- De eigenaar van de kaarten heeft dan de optie om het bod te aanvaarden. Dan neemt hij de aangeboden koepons en krijgt de koper de koekaarten.
- De eigenaar kan ook nog een bod uitbrengen. In dat geval legt hij ook een aantal kaarten op tafel. Beide spelers kijken nu naar het bod van de andere speler en de speler die het hoogste bod heeft uitgebracht krijgt de twee kaarten van de tegenspeler. De spelers houden ook de koepons die ze van de andere speler gekregen hebben! Als elke speler evenveel geboden heeft, wordt de handel nog eens overgedaan.
Van het ogenblik dat je een drieling hebt - drie kaarten van dezelfde soort - worden ze tegen elkaar geschoven. De vierde kaart van die soort moet nu veranderd worden. Ligt die al in het gebied van een speler, dan wordt deze omgedraaid en worden dit minpunten. Zit deze kaart nog in de hand van een speler, dan wordt deze ook omgedraaid, maar telt deze mee als koepon - valuta!
Een copycatkaart telt mee als een joker. Elke drieling mag slechts één copycatkaart tellen. Eens ze gelegd is, mag die ook niet meer veranderen van plaats. Zo'n kaart wordt ook nooit omgedraaid. In het geval dat de koe waarbij deze ligt moet omgedraaid worden, mag deze kaart aan een andere stapel worden toegekend, of wordt deze het begin van een nieuwe stapel.
Als je geen kaarten meer hebt, dan moet je verplicht overgaan tot koehandel, als je nog kaarten voor je hebt liggen. Heb je geen kaarten voor je liggen en geen kaarten meer in je hand, dan ga je even uit het spel tot wanneer alle 9 drielingen compleet zijn. Eens dat het geval is gaan we over tot de puntentelling.
- Hiervoor moeten we de waarde van de drielingen optellen. De stapel drielingen van waarde 400 is enkel 400 waard en niet driemaal 400!
- Eens de waarden van de drielingen opgeteld zijn, vermenigvuldig je deze som met het aantal gevormde drielingen. De speler die nog de meeste koepons over heeft, vermenigvuldigt de waarde met het aantal drielingen plus één. Heeft die bijvoorbeeld drie drielingen, dan wordt de som vermenigvuldigt met vier.
- Elke copycat is nog eens 50 punten extra waard. Elk zwart schaap uit de koeienfamilie telt als minpunten.
Voor 2 spelers
De koehandel blijft hetzelfde. Het verschil zit hem in de veilingen.Je kan kiezen om twee kaarten van jouw hand te veilen, en dan gaat alles zoals in een normaal spel. Maar je mag ook kiezen om twee kaarten van de trekstapel te veilen. Bij deze laatste leg je ook nog gedekt een kaart van de koepon stapel, die bij de trekstapel in de buurt ligt. Dan wordt er geboden voor de twee koekaarten en de ene koepon. Hierbij kan de veilingmeester opnieuw kiezen om de drie kaarten te kopen, waarbij de biedende speler dan het bod krijgt.
Als er één of twee kaarten in de aangeboden kaarten van de neutrale trekstapel zitten, worden deze onmiddellijk omgedraaid en vormen deze minpunten. Ze worden echter nog geveild. Hierbij komen er dan twee opties tevoorschijn. De speler kan bieden om ze te krijgen, of kan bieden om ze net niet te krijgen, zodat de andere speler de minpunten, en koepons krijgt.
Materialen
Het spel bestaat uit 40 koe-kaarten en 40 koepon-kaarten (=geld) van standaard grootte en kwaliteit. De artwork is kinderlijk en luchtig, maar de getallen die erop staan zijn duidelijk. Het grootste minpunt aan dit spel is het regelboek, en genuanceerder: de vertaling. Het regelboek gaat nogal vreemd om met het woord 'willekeurig' en we moesten meermaals grijpen naar de Franstalige versie om een correct beeld te krijgen, want sommige vertalingen zijn gewoonweg fout!Conclusie
KoeHandel Festival is een luchtig bied en verzamelspelletje dat snel uitgelegd en snel gespeeld is. Door de luchtige artwork kan deze gemakkelijk dienen om te spelen met de jongsten onder ons, of als een filler op een spelavond.Overzicht
Gemakkelijk eens je door het regelboek raaktSpeelduur | 30-45 minuten |
Aantal Spelers | 2-5 spelers |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk eens je door het regelboek raakt |
Voor wie? | Vanaf 10 jaar |
Wij danken Ravensburger voor het ontvangen van een reviewexemplaar.