Doel van het spel
Zoveel mogelijk reddingsboeien over hebben, die zijn elk een punt waard. De speler met de meeste punten wint het spel.
Setup
De 24 vloedkaarten - met de afbeelding van een vuurtoren - liggen gedekt in het midden van de tafel. De 60 weerkaarten - met het kompas op de achterzijde - worden geschud. Elke speler ontvangt er 12. De overgebleven kaarten gaan terug in de doos.
Op elke weerkaart staat bovenaan geen, een halve of een volledige reddingsboei. Iedereen telt deze bij elkaar op en ontvangt een aantal reddingsboeikaarten gelijk aan dit aantal, afgerond naar beneden, als dit totaal eindigt op een half.
Spelverloop
Een potje bestaat uit 12 ronden, die elk bestaan uit verschillende handelingen, die steeds in dezelfde volgorde moeten doorlopen worden. Een spel duurt een aantal potjes gelijk aan het aantal spelers.
Eerst worden de twee bovenste vloedkaarten open naast elkaar gelegd. Elke speler kiest één (weer)kaart uit zijn hand en legt die gedekt voor zich neer. Wanneer iedereen een kaart heeft gekozen, worden deze omgedraaid.
De speler die de hoogste weerkaart heeft gespeeld, neemt de laagste van de twee vloedkaarten en legt die open voor zich. De speler die de op één na hoogste kaart heeft gespeeld moet de overgebleven vloedkaart nemen en legt die ook open voor zich.
De speler die nu de hoogste vloedkaart voor zich heeft liggen verliest één van zijn reddingsboeien en draait één van zijn kaarten om met de rode zijde open. In het geval dat twee spelers de hoogste vloedkaart hebben, moeten ze beide een reddingsboeikaart omdraaien. De gespeelde weerkaarten worden gedekt op een persoonlijke aflegstapel geplaatst. De vloedkaarten blijven open voor de spelers liggen.
Nadien start de volgende ronde.
Als een speler een nieuwe vloedkaart krijgt, moet die bovenop de oude open geplaatst worden. Wanneer een speler zijn laatste reddingsboei omdraait, doet hij nog gewoon mee. Als een speler een reddingsboeikaart moet omdraaien en hij heeft er geen meer, dan ligt die uit het spel voor dit potje. Hij legt zijn handkaarten af en draait zijn vloedkaarten om. Nadat een speler is uitgeschakeld, moet de speler die nu de hoogste vloedkaart heeft onmiddellijk een reddingsboei omdraaien.
Na 12 ronden is het potje gedaan. Dit eindigt ook wanneer er nog maar twee spelers in het spel zijn. Iedere speler krijgt 1 punt voor elke reddingsboei die hij nog heeft. Elke uitgeschakelde speler krijgt een minpunt. De speler die op het einde van het potje de laagste vloedkaart heeft, krijgt 1 extra punt. Indien er twee spelers dezelfde laagste vloedkaart hebben, krijgen ze beide het extra punt. Mocht er een speler geen vloedkaart hebben, dan krijgt die het punt.
De spelers geven hun 12 weerkaarten aan de speler door in wijzerzin. De 24 vloedkaarten worden opnieuw geschud en vormen opnieuw een trekstapel. Het volgende potje gaat van start.
Er worden zoveel potjes gespeeld als het aantal spelers. De speler die de meeste punten heeft na het laatste potje, wint het spel.
Materialen
Het materiaal bestaat uit 108 kaarten van degelijke kwaliteit en met standaardgrootte. Er is wel geen plaats voorzien om de kaarten te sleeven en een blaadje en schrijfmateriaal moet je zelf voorzien.
Conclusie / Onze mening
Pompen of verzuipen is een kaartspel dat je kan bovenhalen in familieverband. De regels zijn niet te moeilijk en heeft iedereen snel door, al is er wel een tactisch element aanwezig waardoor het misschien net iets te moeilijk is voor jongere spelers (-10), al zijn er uiteraard uitzonderingen op die regel. Het spel bevat enkel de kaarten, dus de score bijhouden moet je doen op een apart blaadje of op je smartphone. Als ik dit spelletje bovenhaal, is dat ofwel samen met soortgelijke kaartspelletjes om één keer te spelen, of zal ik spelen op een spelavond na een zwaarder spel en als er nog een halfuurtje tijd is.
Overzicht
Speelduur | 30 minuten |
Aantal Spelers | Drie tot vijf |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk |
Voor wie? | +10 staat vermeld en wegens het lichte tactisch element zijn we het daarmee eens |
Wij danken 999 Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.