Doel van het spel
Op het einde van het spel een zo hoog mogelijke eindscore behalen.
Setup
We nemen het speelbord en plaatsen dit tussen de twee spelers. Het bord is tweezijdig: langs de ene kant krijg je mooie artwork en langs de andere kant krijg je ook degelijke art, maar hier staan ook verschillende velden op, alsook het aantal grondstoffen dat je moet plaatsen op de verschillende weilanden. De jaarsteen wordt op het eerste vakje van het kalenderspoor geplaatst. De stapel kaarten wordt geschud en naast het bord geplaatst. Een eerste speler wordt gekozen en krijgt de windmolen.
Spelverloop
Het spel bestaat uit zes ronden waarbij een goed jaar en een slecht jaar steeds afgewisseld wordt. Je kan dit ook lezen als een spel dat bestaat uit drie ronden, waarbij elke ronde zowel een goed jaar, als een slecht jaar voorstelt. Elke ronde (jaar) bestaat uit vier fasen.
Vruchtbaar jaar
Allereerst hebben we de zaaifase. Dan worden er stenen geplaatst op de verschillende weilanden. Zitten we in een vruchtbaar jaar, dan leggen we het aantal erop dat in het groene gedeelte staat, is het een slecht jaar, dan het aantal in het rode veld. Alle waterstenen komen sowieso in de rivier terecht.
In de kaartenfase trekt eerst de speler met de windmolen vijf kaarten, daarna de andere speler en deze worden op dit ogenblik gedekt gehouden.
Hierna volgt de actiefase. Elke kaart die je speelt is één van drie acties. Je kan op de kaart drie gebieden onderscheiden: boven die je grondstoffen geeft, in het midden waarbij je een brood kan bakken of een bier kan brouwen, en onderaan die je een extra vaardigheid geeft, of extra manieren om te scoren, of extra opslagplaats enzovoort.
Als je wil oogsten, dan leg je de kaart gewoon voor je neer. Elke andere kaart die je gaat gebruiken om te oogsten leg je daaronder en hierdoor vorm je de oogstrij - een wat ongelukkige naam, gezien het eigenlijk een kolom is. Als je een kaart onder je eerste plaatst, kijk je naar de overeenkomstige grondstoffen van de voorgaande kaarten. Deze grondstoffen mag je nu ook van de velden nemen. Voorbeeld: is je eerste kaart één water en één gerst, en je tweede is één hop en één gerst, dan zal je bij het afleggen van de tweede kaart één hop en twee gerst ontvangen (eentje van deze kaart, en eentje van je voorgaande kaart). Wanneer je oogst moet je dit ook kwijt in één van de negen opslagplaatsen. Heb je eigenlijk te veel geoogst en kan je het niet allemaal opslaan? Dan moet je deze die je te veel hebt aanbieden aan de andere speler en deze kan deze ontvangen, die laatste hoeft ze niet verplicht te nemen.
De tweede actie is het brouwen van het bier of het bakken van het brood. Eens je dit gedaan hebt, leg je deze kaart omgedraaid op het daartoe bestemde vak. Opgelet: op deze velden mag standaard één kaart liggen.
Om deze kaarten weg te krijgen en in je verkochte stapel te leggen, moet je de onderste actie gebruiken: uitbouw. Hierdoor kan je verschillende voordelen krijgen, en je legt deze onder het veld aan jouw zijde van het bord. Sikkel leg je bij sikkel, munten bij munten en dergelijke meer. Eens je een uitbouw hebt gelegd, zal je ook jouw bakkerij en brouwerij schoonmaken. Dit betekent dat je de kaarten neemt die daar liggen en die je dan plaatst aan jouw kant van het speelbord. Er is nu opnieuw plaats om te bakken en te brouwen.
In een vruchtbaar jaar zal eerst de speler met de molen één van deze acties uitvoeren, daarna de andere speler. Na de beide acties ruilen de spelers van hand. Dit gaat zo door tot alle kaarten gespeeld zijn, en gaan dan over naar de molenfase. Dit betekent dat de molensteen van eigenaar kan veranderen. De molen gaat naar de speler met de minste ingrediënten. In het geval van een gelijkstand krijgt de andere speler die de steen deze ronde niet had, nu de steen.
De jaarsteen gaat één vakje verder en zal dan naar een droog jaar gaan.
Droog jaar
De zaaifase blijft hetzelfde, maar nu wordt er naar de getallen gekeken in het rode veld.
In de kaartenfase neemt elke speler alle oogstkaarten die voor hem liggen, en neemt die in zijn hand. Dan wordt de hand aangevuld tot vijf kaarten. In een droog jaar worden er ook drie kaarten getrokken en geplaatst op de ruilvelden.
In de actiefase kan je dezelfde acties uitvoeren, maar nu worden de handkaarten niet meer doorgegeven. Je mag ook één van de beschikbare ruilkaarten spelen, die je dan aanvult met een kaart uit je hand. Deze kaart wordt dan ook een ruilkaart, en de genomen kaart moet direct gespeeld worden. Wanneer alle kaarten gespeeld zijn, wordt er opnieuw overgegaan naar de molenfase. De molen kan van eigenaar veranderen, alle ruilkaarten en gespeelde oogstkaarten gaan naar de aflegstapel, en de jaarsteen wordt opnieuw opgeschoven, ofwel naar een vruchtbaar jaar, ofwel naar het geldsymbool, dat het einde van het spel voorstelt.
Op het einde van het spel worden de punten van de broden en de bieren, en hun eventuele bonussen, afzonderlijk opgeteld. Het scoreboekje is hier handig voor. De speler neemt de laagste score van de twee en dit is zijn eindscore. Degene met de hoogste eindscore, die wint het spel.
Materialen
Zoals reeds gezegd is er een mooi, stevig tweezijdig bordspel en een hoop grondstofstenen die stevig en goed afgewerkt zijn. Daarnaast zijn er zestig kaarten, gemaakt van een standaardgrootte en standaardkwaliteit. Alles zit goed en stevig in een degelijke kartonnen insert.
Conclusie
Brood en Bier is tweespelerspel waarbij je het overzicht steeds moet bewaren en best enkele stappen vooruit plant. Winst en verlies hangt af van het gebruik van de kaarten. Ga je voor de grondstoffen of de uitbouw? Ga je eerder voor de goedkope biertjes met weinig ingrediënten of ga je dat duur brood bakken? Of een combinatie? Neem daarbij nog het element dat je kaarten doorgeeft in de ene ronde en in de andere je gespeelde opnieuw opneemt en je hebt een heuse hersenbreker. Er zijn veel manieren en combinaties om het spel te winnen. Aan jou om, hopelijk, de goede keuze te maken.
Overzicht
Speelduur | 30-45 minuten |
Aantal Spelers | Twee |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk om aan te leren, moeilijker om een goede strategie uit te bouwen. |
Voor wie? | Op de doos staat vanaf een leeftijd van tien jaar, en gezien het strategisch element is dit correct. |
Wij danken 999 Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.