Review: Lusitania

Julius Caesar en zijn drie beste commandanten zakken af naar Lusitania om zich in te lijven in het Romeinse leger. Ben jij de beste aanvoerder?

Doel van het spel

De eerste speler zijn die een leger van 21 punten kan samenstellen.

Setup

We nemen de vier leiderskaarten uit de stapel en schudden deze. Speel je met minder dan vier, dan moet je zeker zijn dat de Julius Caesar kaart in het spel zit. Iedere speler ontvangt één van deze leiderskaarten en legt deze open aan de linkerkant van zijn 'leger'. Hij zorgt ervoor dat er plaats is voor acht kaarten rechts van deze leiderskaart. Degene met de kaart van Julius Caesar is de startspeler.

De trainingskaart wordt in het midden van de tafel geplaatst. De rest van de kaarten - behalve de uitbreidingen - worden geschud en elke speler ontvangt drie gesloten kaarten. Daarna worden er vier kaarten open gespeeld naar de trainingskaart, de rest van de kaarten dient als trekstapel doorheen het spel.



Spelverloop

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk volk, die OP of overwinningspunten waard zijn, te rekruteren onderweg naar Lusitania. Hiervoor beschikt de speler over drie verschillende, verplichte acties. De speler voert één verplichte actie uit...

  • Kaarten ruilen: de speler ruilt één van zijn handkaarten met één van de vier kaarten naast de trainingskaart. Opgelet: als er drie dezelfde uitrustingskaarten liggen, of drie soldaatkaarten van dezelfde kleur, gaan deze naar de aflegstapel en komen er drie nieuwe kaarten van de trekstapel.
  • Rekruteren: je speelt een handkaart - dit kan een soldaat, uitrusting of bezoeker zijn. Een soldaat rekruteer je door hem uit je hand op zijn positie te leggen. Linksonderaan staat een Romeins getal (I-VII), I begint naast je leiderskaart, en VII is het einde van je leger. Let op, daarnaast kan er wel nog een bezoekerskaart gespeeld worden.

    Met het rekruteren moet je toch enkele belangrijke regels onthouden.
    - De kleur die je mag spelen (er zijn er vier) wordt bepaald door de eerste legionair die je plaatst. Is je eerste rekruut dus van de rode kleur, dan zal je ganse leger uit de rode kleur moeten bestaan. Je mag daardoor ook niemand rekruteren van een kleur waarmee een andere speler al begonnen is.
    - Je kan ook Barbaren inhuren, dit met een maximum van twee personages.
    - Je kan niet tweemaal hetzelfde nummer rekruteren. Je kan bijvoorbeeld nooit tweemaal V in je leger hebben.
    - Eens je een rekruut hebt in je leger, blijft die daar, die kan niet worden afgelegd.

    Je kan ook uitrusting rekruteren. Sommige kaarten hebben linksboven enkele afbeeldingen. Heb je iemand in je leger met deze iconen, dan kan je het desbetreffende wapen onder die rekruut leggen. Zorg er wel voor dat je de overwinningspunten blijft zien, want je moet steeds in de gaten houden hoeveel punten jouw leger waard is.

    Je kan ook een bezoeker rekruteren. Deze plaats je ofwel op de plaats van je leider - mocht die weg zijn - of op de denkbeeldige achtste plaats. Je leger mag niet meer dan twee bezoekers en/of commandanten bevatten.

    Na het rekruteren van een soldaat, uitrusting of bezoeker, trek je een kaart van de trekstapel.
  • Eén kaart afleggen: je neemt een handkaart, draait die om - zodat de muzikant zichtbaar is - en plaatst deze op het einde van je leger. Deze kaart telt nu mee voor een half minpunt. Daarna trek je een kaart van de trekstapel.

Je mag ook eenmaal per beurt een vrije actie uitvoeren. Deze vrije acties zijn het activeren van je bezoekers of je commandanten. Je legt de kaart op de aflegstapel - behalve Julius Caesar - en voert de actie uit. De effecten zijn:
  • Julius Caesar: de vier kaarten in het midden gaan naar de aflegstapel en er komen vier nieuwe kaarten van de trekstapel. De kaart wordt dan doorgegeven naar de speler rechts. Heeft die al twee bezoeker- of commandantkaarten, dan gaat die naar de volgende speler, enzovoort. Het kan zijn dat de kaart opnieuw terechtkomt bij de eerste speler.
  • Commandant: je mag 1-3 handkaarten op de aflegstapel plaatsen en je hand dan aanvullen tot drie kaarten.
  • Auxilia/Hulptroepen: Je mag deze kaart naar een soldaatveld in je leger verplaatsen. Deze kaart is als bezoeker ook één punt waard.
  • Senator: trek een kaart van je tegenspeler. Voor je hem in je hand neemt, moet je wel een handkaart kiezen die je aan hem geeft. Dit doe je met alle tegenspelers.
  • Inspecteur: je legt één handkaart op de aflegstapel, die je dan mag doorzoeken om een kaart in je hand te nemen.
  • Dokter: leg één of twee muzikanten - minpunten - op de aflegstapel.
  • Cleopatra: kies één uitrustingskaart van een ander leger en leg deze op de aflegstapel.

Het spel eindigt wanneer een speler 21 punten heeft, of wanneer de trekstapel voor de tweede keer leeg is, dan maakt de actieve speler zijn beurt af en wint degene met de meeste punten. In geval van gelijkspel wint de speler met de Julius Caesar kaart, of de eerste speler links van deze speler.

Het spelletje ontvang je met twee uitbreidingen. Deze herken je gemakkelijk omdat er een helm ofwel naar links, of naar rechts gedraaid op de achterkanten geprint staat.

Uitbreiding 1: Laurus

Je schudt de lauruskaarten en je legt een aantal kaarten (aantal spelers + 1) open. Eens je aan de voorwaarde hebt voldaan, ontvang je de kaart die één overwinningspunt waard is.

Uitbreiding 2: Virtus

Je schudt de lauruskaarten en je legt een aantal kaarten (aantal spelers + 1) open. Eens je aan de voorwaarde hebt voldaan, ontvang je de kaart die een uniek voordeel met zich meebrengt tot het einde van het spel.



Materialen

Het spelmateriaal zijn kaarten van gewone kwaliteit en een standaardgrootte. De insert laat wel niet toe om de kaarten te sleeven, maar dit kartonnetje kan er wel snel uit.

Conclusie

Lusitania is een kaartspelletje dat in het begin ingewikkeld kan overkomen, maar na de tweede ronde ben je normaal gezien al goed mee. Het volgt een vast stramien en je moet eigenlijk een bepaalde set vervolledigen. De twee uitbreidingen zorgen voor wat meer variatie en asymmetrie - wat we op zich graag hebben. Voor de rest speelt iedereen gewoon 'zijn spel' en is er niet veel spelersinteractie.

Overzicht

Speelduur20 - 30 minuten
Aantal SpelersTwee tot vier
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?Iedereen kan instappen met dit spelletje gezien de geringe moeilijkheidsgraad en de taalonafhankelijkheid, zolang het dan maar goed uitgelegd wordt door de volwassenen.

Wij danken Hot Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.


416 views
Genre: Card Game , Ancient , Civilization
Publishers: Burley Games , Mont Tàber , PYTHAGORAS
Over ons

Welkom bij Spellendreef - dé plek waar bordspellen tot leven komen! 🎲✨

Ben je gepassioneerd door strategie, dol op dobbelen, of gewoon gek op gezellige spelavonden met vrienden en familie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op ons kanaal dompelen we je onder in de magische wereld van bordspellen. Van de klassiekers die iedereen kent en liefheeft tot de nieuwste hits en verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden.

Bij Spellendreef geloven we dat bordspellen meer zijn dan alleen een tijdverdrijf; ze zijn een manier om te verbinden, te leren, en natuurlijk, heel veel plezier te hebben.

Wat maakt ons uniek? Onze toewijding aan diepgaande en eerlijke spelrecensies, spannende unboxings, praktische speeltips en strategieën, en exclusieve specials.

🎲 Connecteer met ons op Sociale Media! 🌐

🎥 YouTube: Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor boeiende recensies, unboxings en speelsessies.

📸 Instagram: Laat je inspireren door de foto's van onze bordspelmomenten op Instagram.

👍 Facebook: Volg onze pagina voor updates, discussies en leuke content.