Review: Mycelia

De dauwdruppels moeten allemaal naar de tempel gebracht worden. Slaag jij er als eerste in om jouw speelbord vrij te maken?

Doel van het spel

Als eerste de dauwdruppels van jouw bord verwijderen.

Setup

De eerste keer dat je het spel speelt moet je een heuse tempel in elkaar zetten. De instructies hiervoor staan beschreven in de regelboek.

Eens de tempel in elkaar staat moet je de voorraaddobbelsteen in een inkeping van de tempel plaatsen, overeenkomstig met het aantal spelers. Iedere speler neemt een speelveld en kiest of iedereen met dezelfde zijde, of iedereen met een verschillende zijde speelt - er is namelijk een A en een B kant. Neem willekeurig één van de vier opbouwkaarten en plaats de dauwdruppels op je speelveld, zoals afgebeeld op de kaart. Deze mag nadien terug in de doos. Neem willekeurig één van de vier voorraadkaarten en plaats deze bij de tempel. De andere drie mogen terug in de doos.

De speelkaarten - basis en optioneel de uitbreiding - worden geschud en de bovenste vijf kaarten worden open gelegd. Dit is de zogenaamde 'markt' in het spel.

Elke speler krijgt ook nog twee actiekaartjes (a en b; die bestaan uit dikker karton en plaats je onderaan je speelbord) en zes startkaarten. Deze kaarten kan je gemakkelijk herkennen aan het symbooltje rechtsboven. Er zouden er zes moeten zijn, per symbool - vier symbolen voor vier spelers. Die zes kaarten worden geschud en leg je gesloten links van je spelersbord. Dan trek je er drie van deze stapel. Een eerste speler wordt gekozen.

Spelverloop

Kaarten spelen

Het eerste wat je als speler doet is het spelen van de kaarten uit je handen. Deze kunnen ofwel acties voorstellen: beweeg één dauwdruppel van een water-, blader- of mostegel; ofwel staan er blaadjes op vermeld, waardoor je dat aantal blaadjes verkrijgt. Je moet ook steeds alle kaarten spelen, als je niet wil dat het effect plaatsvindt - of als het gewoon niet kan - dan leg je gewoon de kaart af. Op het einde van je beurt zal je nooit nog één van de handkaarten in het begin van je beurt over hebben.

Het doel van het spel is om jouw bord zo snel mogelijk van dauwdruppels te vrijwaren, dus je zal ze bewegen naar de tempeltegel. Eens ze deze bereiken, worden ze geplaatst op de tempel die je mooi in elkaar hebt gezet in één van de beschikbare plaatsen. Zijn alle plaatsen bezet, dan worden deze gewoon aan kant gelegd, want je moet eerst je volledige beurt uitspelen.

Op sommige kaarten staat er soms een afbeelding (rechts) met meerdere paddenstoelen. Dit verwijst dan naar 'alle andere spelers'. Meestal gaat deze gepaard met een mooie actie van jezelf, maar als je niet wil dat de anderen winst halen uit jouw kaart, kan je kiezen om ze gewoon af te leggen. Het spreekt dan voor zich dat je jouw beloning ook niet ontvangt.

Kaarten kopen

Kaarten van de markt kan je kopen met de vergaarde blaadjes. De kost staat rechtsboven en het effect staat onder de personage-afbeelding beschreven. Je kan tijdens je beurt meerdere kaarten kopen, en deze plaats je bovenop je trekstapel. Je zal deze dus gebruiken tijdens je volgende beurt.

Basisactiekaarten

Tijdens je beurt mag je, wanneer je wil, gebruik maken van de beschikbare actiekaarten onderaan je speelbord. Je mag het effect tijdens je beurt slechts eenmaal gebruiken en je moet daarvoor de kost in blaadjes betalen. Actie a is de markt volledig verversen en actie b is een dauwdruppel vanuit eender welke tegel eentje verplaatsen.

Wanneer je je drie kaarten hebt gespeeld en alle acties hebt uitgevoerd die je wil uitvoeren, moet de markt weer aangevuld worden tot vijf kaarten, al je gespeelde kaarten komen op je aflegstapel terecht en er wordt gekeken of de tempel vol ligt met dauwdruppels, in functie van het aantal spelers. Als er één van de stapels op is, dan wordt de aflegstapel uiteraard geschud en wordt deze opnieuw een trekstapel.

Wanneer alle plaatsen in de tempel bezet zijn door dauwdruppels - opnieuw in functie van het aantal spelers: als je met twee speelt moeten er minder liggen dan wanneer er drie of vier spelers zijn - dan wordt het bovenste vlak zo gedraaid dat alle dauwdruppels én de dobbelsteen in het 'gat' gaan. Deze dauwdruppels, alsook degene die 'te veel' waren worden uit het spel verwijderd. De dobbelsteen is nu gerold en dan wordt er gekeken naar de voorraadkaart. Het gerolde symbool stemt overeen met één of twee velden op deze voorraadkaart. Op die plaatsen wordt er dan op je spelbord één dauwdruppel geplaatst. Iedere speler zal dus op dit ogenblik één of twee dauwdruppels op zijn/haar bord moeten plaatsen. Daarna wordt de voorraadkaart omgedraaid.

De laatste stap op het einde van de beurt is je hand opnieuw aanvullen met drie kaarten zodat je klaar bent voor de volgende ronde. Daarna is het de beurt aan de spelers links.

Het spel wordt verder gezet tot wanneer één speler alle dauwdruppels van zijn spelbord heeft verwijderd, dit is de winnaar van het spel.

Zijn er meerdere spelers die tegelijkertijd erin slagen om alle dauwdruppels van hun bord te doen, dan wint de speler met de hoogste waarde aan bladeren.

Symbolen op kaarten

De symbolen van de verschillende kaarten worden in de regelboek goed uit de doeken gedaan. We geven hier enkele algemene weetjes.

Je hebt een schuine streep en soms een ampersand (&) tussen verschillende acties. Deze betekenen respectievelijk 'of', waar je dus een keuze moet maken, en 'en' waar je beide acties moet vervullen, als je ervoor kiest om de acties van die kaart te spelen.

Daarnaast moet je goed letten op de tegel die vermeld staat op de kaart. De ondergrond is zeer belangrijk, dus als je een kaart speelt met een bladerdek (rood) mag je geen dauwdruppel van een watertegel verplaatsen.

Soms staat er rechtsonder een kever met een uitroepteken. Dit betekent dat het aantal vermelde dauwdruppels op de kaart moet overeenkomen met dat op je spelersbord.

Staat er een rood kruisje, dan moet die druppel niet naar het tegelveld, maar mag je die rechtstreeks verplaatsen naar de tempel - en gaat die van jouw spelersbord.

Uitbreidingen

Na het spel een keer gespeeld te hebben, raden we aan om de uitbreidingen er aan toe te voegen, deze bieden nog meer opties en gebruiken elementen die men kan toepassen in reguliere deck building games. Deze kaarten herken je aan een zonsymbool onderaan de kaart. Belangrijk is het nieuw icoontje dat je toelaat om een kaart uit je aflegstapel te verwijderen. Op die manier kan je je stapel kaarten krachtiger maken.

Op sommige kaarten die je dan zal kunnen aankopen staat er linksboven een bliksemsymbool met daarnaast een actie. Als je deze kaart koopt, mag je onmiddellijk die actie eenmalig uitvoeren. In het verdere verloop van het spel heeft deze geen invloed meer. Op die manier ben je in staat om acties c, d en e te bemachtigen. Hiermee kan je dan weer meer dauwdruppels verplaatsen, ze verwijderen, en kaarten uit je aflegstapel verwijderen. Je bent met dit principe zelfs in staat om een nieuw tempelveld te plaatsen waardoor je meer manieren hebt om je dauwdruppels kwijt te raken.

Naast het reguliere spelersbord kan je dit ook gewoon omdraaien, zodat iedereen kan spelen met een uniek bord, dit om de variatie nog meer te vergroten!

Solomodus

Je kan het spel ook alleen spelen, en dan speel je tegen de virtuele speler Gwidyon. Hiervoor heb je de zes solokaarten, het bladeren spelbord en de Gwidyon fiche nodig en moet je het spel opzetten alsof het voor twee spelers is. De fiche wordt met de verwijderkant - rood kruisje - naar boven gelegd en op het bladeren spelbord worden 20-25 (hoe moeilijk je het wilt) dauwdruppels gelegd.

Eerst speel je je eigen beurt zoals je dat normaal zou doen, en daarna speel je de beurt van Gwidyon. De actie die hij zal doen zal je moeten trekken van de stapel solokaarten. Zo gaat het spel heen en weer tot wanneer je tegenspeler nog maar één gesloten kaart heeft. Dan wordt de stapel opnieuw geschud en ga je opnieuw van start. Soms wordt de Gwidyon fiche omgedraaid en als hij met het kruisje naar boven komt te liggen, wordt er een dauwdruppel van zijn bord verwijderd.

Daarnaast moet je met nog enkele wijzigingen rekening houden. Als je een kaart speelt waarbij andere spelers:

  • dauwdruppels mogen verwijderen, dan gebeurt dit ook van het bladeren spelbord;
  • dauwdruppels mogen verplaatsen, wordt de fiche omgedraaid (en zo nodig een dauwdruppel verwijderd);
  • bladeren zouden krijgen, gebeurt er niets.

Wanneer de tempel moet draaien omdat er tien dauwdruppels op liggen, krijg je er bij, in functie van de dobbelsteen en voorraadkaart, maar Gwidyon krijgt er niets bij.

Je wint als jij als eerste alle dauwdruppels weg krijgt, je verliest als je tegenstander dat doet.

Materialen

Toegegeven, de tempel die je in elkaar moet knutselen is niet alleen een mooie gimmick, maar ook een leuk spelelement. Verder bestaat het spel uit een houten dobbelsteen die ik initieel mankeerde, maar Ravensburger heeft die zeer snel opnieuw verzonden. De extra acties en de bladeren zijn gemaakt van stevig karton. De kaarten zijn ongeveer 59x92mm, mat mooie artwork die paddenstoelen of zwammen mooi neerzet. Als er echt een probleem is met de materialen, dan is dat het ontbreken van een insert waarbij onze tempel kan blijven bestaan. Alles past nu, met gesleevde kaarten, net maar niet ordelijk in de doos.

Conclusie

Mycelia is een mooie introductie tot het deck building genre en door de uitbreidingen en de variabiliteit van opbouwkaarten, voorraadkaarten en spelersborden is deze zeer herspeelbaar. Met de basiskaarten krijg je een vriendelijke versie van het spel, maar door het toevoegen van de uitbreidingen krijg je meer het gevoel van een echte deck builder, gezien je ook kaarten kan verwijderen en je toegang kan krijgen tot meer acties. Door het kinderlijk karakter van de artwork en de zachte spelelementen is dit een leuk familiespel binnen het genre.

Overzicht

SpeelduurOngeveer een half uurtje
Aantal SpelersEén tot vier
MoeilijkheidsgraadGemakkelijk
Voor wie?9+ is de vermelding op de doos, maar jonger kan zeker


Wij danken Ravensburger voor het ontvangen van een reviewexemplaar. 

726 views
Over ons

Welkom bij Spellendreef - dé plek waar bordspellen tot leven komen! 🎲✨

Ben je gepassioneerd door strategie, dol op dobbelen, of gewoon gek op gezellige spelavonden met vrienden en familie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op ons kanaal dompelen we je onder in de magische wereld van bordspellen. Van de klassiekers die iedereen kent en liefheeft tot de nieuwste hits en verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden.

Bij Spellendreef geloven we dat bordspellen meer zijn dan alleen een tijdverdrijf; ze zijn een manier om te verbinden, te leren, en natuurlijk, heel veel plezier te hebben.

Wat maakt ons uniek? Onze toewijding aan diepgaande en eerlijke spelrecensies, spannende unboxings, praktische speeltips en strategieën, en exclusieve specials.

🎲 Connecteer met ons op Sociale Media! 🌐

🎥 YouTube: Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor boeiende recensies, unboxings en speelsessies.

📸 Instagram: Laat je inspireren door de foto's van onze bordspelmomenten op Instagram.

👍 Facebook: Volg onze pagina voor updates, discussies en leuke content.