Review: Scotland Yard - Sherlock Holmes Edition

De klassieker Scotland Yard is er nu ook met een Sherlock Holmes Edition. Evident of niet, dat lees je hier!

Doel van het spel

De detectives moeten de verblijfplaats van Moriarty achterhalen. Moriarty moet erin slagen om de detectives een bepaald aantal ronden te ontlopen.

Setup

Eerst en vooral wordt het bord opengelegd en besloten wie de rol van Moriarty op zich zal nemen. Die krijgt dan ook het daarbijhorend spelerbord, het oogscherm, de gouden speelfiguur en de rittenkaart met iets van schrijfmateriaal.

Daarna worden de regels alsook de setup opgesplitst in twee delen: speel je de originele Scotland Yard of ga je voor de Sherlock Holmes-editie mey enkele verschillen. Afhankelijk van welke versie je speelt, wordt de juiste kant van het spelerbord van Moriarty naar boven gelegd. In de gewone versie krijgt hij vijf black tickets en twee dubbele zettickets. In de Holmes versie krijgt hij één black ticket en één dubbele zetticket. Hij krijgt ook nog drie van de vijftien plaatsdelictkaarten. Daarnaast dekt hij ook met een inlegstrook de rechtse kolom van de rittenkaart af.

De detectives leggen hun spelersbord op de correcte wijze, afhankelijk van welke versie er gespeeld wordt. Iedere detective krijgt dan een aantal underground-, paardentram- en koetstickets opnieuw afhankelijk van de gespeelde versie. In de Sherlock Holmes editie krijgt iedere detective nog één of twee personagefiches. Speel je met twee of drie detectives, dan krijgt ieder er twee, in elk ander geval slechts één.

Als je met twee of drie detectives speelt, zal je nog gebruik maken van de zogenaamde agenten, in het spel verwezen met 'bobby's'. Iedereen krijgt dan een fiche met een startpositie. De detectives (en bobby's) worden op het bord geplaatst. Daarna bepaalt Moriarty zijn startpositie. In de gewone versie heeft hij geen keuze, maar in de speciale versie krijgt hij de keuze uit twee plekken.



Spelverloop

Het is de bedoeling dat Moriarty wegvlucht van de detectives en omgekeerd, dat de detectives op de plaats van Moriarty terechtkomen. In Londen kan je gebruik maken van drie verschillende voertuigen, en hiervoor heb je de beschikbare tickets nodig. Let wel op, met één ticket ga je slechts tot de volgende halte voor dat voertuig. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld wil gebruik maken van de paardentram, dat je eerst en vooral op zo'n halte moet staan (met groene kleur) en dat je met dat ticket tot een ander verbonden station van de paardentram zal raken. Let wel op, eens je een ticket gebruikt, ben je het ook kwijt. Zijn je tickets van een bepaald vervoermiddel op, dan zal je dat ook niet meer kunnen gebruiken, en soms kan het zelfs zo zijn, dat je vast staat op een locatie, zonder dat je daar nog verder raakt.

Eerst en vooral is het de beurt aan Moriarty. Hij kiest vanuit zijn positie een nieuw station. Hij schrijft dan de locatie van aankomst op de rittenkaart en bedekt dit met een ticket dat hij gebruikt heeft. Dit betekent dat de detectives wel weten welk voertuig hij gebruikt heeft. Moriarty kan ook gebruik maken van de black tickets. Hiermee kan hij eender welk voertuig gebruiken, waaronder de veerboot die op de Thames vaart. Hij geeft op die manier niet weg met welk voertuig hij zich verplaatst. Met een dubbele zetticket kan Moriarty zich tweemaal verplaatsen. De eerste zet gebeurt zoals gewoonlijk en daarna mag hij het betreffende ticket gebruiken om zich nog eens te bewegen. Hij mag hiervoor eender welk voertuig gebruiken. Zoals je kan lezen heeft Moriarty vele zetten in handen. Toch zal hij af en toe zijn locatie moeten kenbaar maken. Dit moet hij doen na zijn 3e, 8e en 13e beurt. Dan plaatst Moriarty de gouden speelfiguur op de locatie waar hij zich dan bevindt.

In de Sherlock Holmes-editie is Moriarty in staat om misdaden te plegen. In het begin van het spel heeft hij 'delict kaarten' gekregen met enkele locaties op. Bevindt hij zich op één van deze locaties, dan kan hij een misdaad plegen, en legt hij die kaart onder zijn spelerbord. Is Moriarty in staat om drie misdrijven te plegen, dan wint die ook onmiddellijk het spel. De detectives weten wel dat misdaden enkel worden uitgevoerd in de buurt van de rivier, het park of een bezienswaardigheid.

Nadat Moriarty zijn zetten heeft gedaan, is het de beurt aan de detectives. Zij moeten op zoek gaan naar Moriarty en moeten zich baseren op zijn laatst gekende positie en de voertuigen die hij gebruikt heeft. De detectives gebruiken gezamenlijk de bobbys, en deze hebben geen tickets nodig om zich te verplaatsen.

Wanneer je speelt met de Sherlock Holmes-editie zijn er wel nog enkele verschillen met de originele versie. De detectives hebben dan speciale vaardigheden die ze kunnen inzetten. Met een lager speleraantal kunnen ze hun vaardigheid tweemaal gebruiken, met meerdere spelers slechts eenmaal. Moriarty krijgt ook nog enkele 'voordelen' met zich mee. Op het speelveld staan overigens 'geheime schuilplaatsen' voorgesteld door een locatie met een hoge hoed. Hier kan Mortiarty drie acties doen: hij mag een black ticket of dubbele zetticket nemen uit de voorraad; hij mag zich daar verstoppen en in zijn 3e, 8e of 13e zet zijn locatie niet vertellen; hij kan ook vluchten met de luchtballon, hij neemt hierbij een nieuwe startkaart en vertelt de detectives op welk station hij geland is. Deze laatste actie mag Moriarty maar één keer in het volledige spel gebruiken.



Materialen

De punchboards zijn van normale dikte, en het speelveld is van goede kwaliteit. We hadden graag gezien dat dezelfde kwaliteit zich doortrok naar de spelersborden, want deze lijken nogal dun en vrij gevoelig voor gebruikschade. De pionnen alsook de personagefiches zijn leuk gevonden en van stevig plastic materiaal.

Conclusie

Met deze versie van het spel heb je eigenlijk twee spellen in handen: de klassieke Scotland Yard en een thematische variant daarop. We ondervonden dat het klassieke spel degelijk gebalanceerd was, maar dat de Sherlock variant wat moeilijk is voor de detectives. Dit vooral omdat de plaatsdelictkaarten van Moriarty willekeurig zijn en dat het soms gemakkelijk is om twee keer na elkaar een misdrijf te plegen. Het is noodzakelijk voor de detectives om hun vaardigheid dan zo optimaal mogelijk in te zetten, zeker als je met een kleiner spelersaantal aan het spelen bent.

Scotland Yard Sherlock Holmes Edition is een leuk hidden movement spel dat iedereen snel onder de knie heeft. Het is ook zeer herspeelbaar gezien de vele verschillende startlocaties en delictkaarten, maar ook de verschillende tactieken die men kan gebruiken.

Overzicht

SpeelduurAfhankelijk hoe snel Moriarty gevonden is, maar maximum drie kwartier tot een uurtje
Aantal Spelers2-6 en het spel wordt aangepast in functie van het aantal spelers
MoeilijkheidsgraadMakkelijk
Voor wieDit familiespel is een leuke opstap naar het hidden movement genre en is ideaal voor quasi elke leeftijd


363 views
Over ons

Welkom bij Spellendreef - dé plek waar bordspellen tot leven komen! 🎲✨

Ben je gepassioneerd door strategie, dol op dobbelen, of gewoon gek op gezellige spelavonden met vrienden en familie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op ons kanaal dompelen we je onder in de magische wereld van bordspellen. Van de klassiekers die iedereen kent en liefheeft tot de nieuwste hits en verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden.

Bij Spellendreef geloven we dat bordspellen meer zijn dan alleen een tijdverdrijf; ze zijn een manier om te verbinden, te leren, en natuurlijk, heel veel plezier te hebben.

Wat maakt ons uniek? Onze toewijding aan diepgaande en eerlijke spelrecensies, spannende unboxings, praktische speeltips en strategieën, en exclusieve specials.

🎲 Connecteer met ons op Sociale Media! 🌐

🎥 YouTube: Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor boeiende recensies, unboxings en speelsessies.

📸 Instagram: Laat je inspireren door de foto's van onze bordspelmomenten op Instagram.

👍 Facebook: Volg onze pagina voor updates, discussies en leuke content.