Doel van het spel
Je moet punten scoren die je een bepaald aantal stappen vooruit zet. Wie het eerste over de streep is, wint het spel.
Setup
Het speelbord wordt in het midden van de tafel gezet. Elke speler krijgt een houder en een pion in dezelfde kleur en het bord wordt zo gedraaid dat de kleur van de persoonlijke vakken naar de desbetreffende speler gericht is - bijvoorbeeld de paarse vakjes zijn gericht naar de speler met de paarse houder en pion. Alle kaarttegels worden in het zakje gestopt.
Er worden vier kaarttegels uit het zakje genomen en deze worden in het midden van het speelbord, op de gemeenschappelijke vakken, geplaatst. Elke speler pakt nu vier kaarttegels uit het zakje en plaatst deze op zijn tegelhouder. Dit is nu zijn hand. Nadien worden er nog vier uit het zakje gehaald en naast het speelbord gelegd. Deze vormen de gemeenschappelijke hand.
Spelverloop
Tijdens een beurt kan een speler slechts twee acties uitvoeren: een set maken of kaarttegels ruilen. Een set maken is hetgeen dat een speler altijd zal trachten te doen, want hiermee zal hij ook punten scoren.
Wanneer de speler een set maakt, moet hij één of meerdere tegels spelen die deel uitmaken van dezelfde set. Een set bestaat uit ofwel tegels met hetzelfde nummer in een verschillende kleur - bijvoorbeeld schoppen vijf en harten vijf - , of een reeks opeenvolgende cijfers in dezelfde kleur - bijvoorbeeld klaveren twee, drie en vier.
Die sets kan je vormen met tegels uit de eigen hand, de gemeenschappelijke hand, of een combinatie van beide. De tegels mag je plaatsen op de gemeenschappelijke, en de persoonlijke vakken, dus niet op de vakken van andere spelers. Als je met minder dan vier speelt, mag je de vakken van de ontbrekende kleur wel gebruiken als gemeenschappelijke vakken. De sets moeten ook met elkaar verbonden zijn door middel van de witte lijnen die je kan zien op het speelbord. Hierdoor kan een set wel een vreemd parcours afleggen, maar als de tegels correct verbonden zijn, tellen de punten.
Je plaatst de tegels gewoon op de andere tegels die 'in de weg' liggen, hierdoor gaan de tegels eronder (tijdelijk) weg uit het spel. Tijdens het plaatsen van een set kan het zijn dat je ondertussen ook andere sets maakt. Plaats je bijvoorbeeld harten drie, vier en vijf, en is de drie nog verbonden met twee andere drieën, dan heb je nog een set extra gemaakt.
Wanneer je geen set kan maken, kan je kaarttegels uit je eigen hand ruilen. Je plaatst een aantal tegels terug in de zak en trekt opnieuw hetzelfde aantal tegels. De beurt van de speler is hiermee ook gedaan.
Daarna is het tijd om punten te scoren en de pion te verplaatsen. Elke tegel die gebruikt wordt in een set, telt precies mee als één punt, zowel de geplaatste, als degene die er al lagen. Zelfs al is de tegel onderdeel van meerdere sets, toch telt die mee als één punt. Een tegel zal met andere woorden nooit meetellen als twee punten. De pion van de actieve speler wordt een aantal plaatsen vooruit gezet, overeenkomstig met het aantal vergaarde punten. Zijn er bij de vorming van die sets tegels gebruikt die in de persoonlijke vakken van andere spelers liggen, dan krijgen die spelers ook het aantal punten overeenkomstig het aantal tegels dat gebruikt werd in die vakken. Minimum één en maximum twee dus.
Daarna worden de tegels weer aangevuld. Eerst de gemeenschappelijke hand tot vier, daarna de eigen hand. Zijn de tegels uit het zakje op? Dan worden alle tegels, behalve degene die volledig bovenaan liggen, weer in het zakje gedaan. Daarna is het de beurt aan de volgende speler.
Degene wiens pion het eerst over de finishlijn gaat, wint het spel. Het spel stopt dan onmiddellijk. Let wel op, want de plaats van de finish is afhankelijk van het aantal spelers.
Twee VS Twee
Het is ook mogelijk om in teams te spelen. Hierbij ligt het doel dan even wat anders. Je moet er dan voor zorgen dat je pion niet als laatste staat wanneer een andere pion over de finishlijn gaat.
Er horen nog enkele aanpassingen bij. Elk team bestaat uit twee spelers die elk hun pion, kaarttegels en zo meer hebben. Deze worden naast elkaar geplaatst en de teamspelers zitten naast elkaar, zodat ze kunnen overleggen. De volgorde van spelen wordt in een acht gedaan (zie regelboek voor duidelijke afbeelding), dit wordt zo gedaan omdat de spelers van hetzelfde team niet na elkaar aan de beurt zijn. De spelers scoren nog steeds punten en bonuspunten wanneer er tegels van hun persoonlijke vakken gebruikt worden.
Het team dat niet in het bezit is van de pion die op de laatste plaats staat, wanneer een andere pion de finishlijn bereikt, wint het spel.
Materialen
Het speelbord is gemaakt van degelijk dik karton met UV-finish. Alle plastic onderdelen zijn gemaakt van hard plastic - dus zeker niet 'flimsy' - en de kaarttegels klikken goed in elkaar. Het juten zakje dat erbij zit is ruim genoeg en van standaardkwaliteit. Alles wordt geherbergd in een dunne kartonnen insert, die voldoende is voor het spel.
Conclusie
Setup is een heus familiespel voor jong en oud, en gericht tot de casual speler. Het spel vindt vooral zijn weg naar de jongere speler, of naar de net oudere speler die graag een licht spelletje spelen.
Overzicht
Speelduur | 25 minuten staat vermeld, al konden wij afronden op een 15 minuten |
Aantal Spelers | Twee tot vier, wij raden vier aan |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk qua regels, door de tactiek kan het wat moeilijker worden |
Voor wie? | 8+ en dat is correct wegens het tactisch denken |
Wij danken Asmodee voor het ontvangen van een reviewexemplaar.