Doel van het spel
Je wint het spel als je op het einde de meeste punten hebt.
Setup
Allereerst worden alle kaarten met een maan en ster onderaan afgebeeld uit het dek kaarten gezocht. Hiervan wordt er één van beide soorten willekeurig getrokken en in het midden van de spelers/tafel gelegd. Deze vormen de gemeenschappelijke doelen.
De overige worden weer in de stapel geschud en elke speler ontvangt 13 kaarten. De kaarten die nog over zijn gaan uit het spel en terug in de doos.
Spelverloop
Het speelveld wordt opgedeeld in verschillende zones. Elke zone bevindt zicht tussen twee spelers en tussen elke twee spelers is er één zone. In deze zone worden kaarten afgelegd.
De kaarten laten zich opsplitsen in gewone kaarten - met een numerieke waarde en een kleur - en doelkaarten. Je moet sowieso beide spelen om punten te scoren, want heb je een zone met enkel de gewone kaarten - dus zonder doelkaart - dan is die ook geen punten waard.
Alle spelers kiezen tegelijkertijd een kaart uit hun hand en spelen die dus in één van de zones. Daarna worden de resterende kaarten doorgegeven aan de speler links, en wordt deze actie herhaald tot wanneer alle kaarten gespeeld zijn. Het is de bedoeling dat de spelers niet communiceren over hun hand of over welke kaart ze gaan spelen.
Daarna worden de punten van elke zone berekend. Sommige doelen zijn slechts één puntje waard, terwijl andere er vier waard zijn. Dit zie je aan het aantal 'ruitjes' links en rechts bovenaan de doelkaarten. Zijn er doelen die niet volbracht zijn, dan draai je deze gewoon om zodat de achterzijde zichtbaar is en duidelijk die kaart geen punten scoort. Zijn er zones waarvan één of beide gemeenschappelijke doelen vervuld zijn? Dan tellen de punten op die afgebeelde kaarten ook mee.
Eens de punten van alle zones gekend zijn, is het tijd om de punten van de individuele spelers te berekenen. Dit is simpelweg de vermenigvuldiging van beide zones waartoe hij heeft bijgedragen. De speler met de hoogste score, die wint het spel.
Je kan ook met twee spelen. Je gebruikt dan de setup van vier spelers en geeft de kaarten dan door aan een soort virtuele speler die ze even bijhoudt.
Materialen
De gebruikte kaarten zijn van een zeer speciaal formaat, maar zijn duidelijk en liggen vrij gemakkelijk in de hand. Het bijhorende scoreblokje is handig om te gebruiken in de laatste fase van het spel.
Conclusie
In het begin kan Splito moeilijk overkomen, echter niets is minder waar. Na enkele ronden weet je waar het om draait en moet je eigenlijk vooral de scores goed in het oog houden om de hoogste waarde te krijgen, na vermenigvuldiging van de scores van de zones waarmee je speelt. Je speelt samen met je buren, maar tegelijkertijd ook tegen hen.
Overzicht
Speelduur | Ongeveer 15 minuten |
Aantal Spelers | Drie tot acht spelers, al zijn er ook regels voor twee spelers te vinden. |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk |
Voor wie? | Te gebruiken als filler, of als familiespelletje wanneer je met veel bent. Het spel wordt interessanter met meer spelers. |
Wij danken Asmodee voor het ontvangen van een reviewexemplaar.