
Doel van het spel
Als team moet je ervoor zorgen dat je de huidige doelstelling behaalt. Dit kan één van de vereisten zijn op de angstborden, of gewoon alle angstkaarten spelen. Als je met scenario's speelt kunnen de wincondities veranderen.
Setup
Spirit Island is een spel dat zeer gelaagd is. Er zijn verschillende modi, gaande van zeer eenvoudig tot zeer moeilijk. Wij leggen de setup uit voor een standaardspel. Neem vooral notie dat men ook kan spelen met tegenstanders en dat men ook de bijgevoegde scenario's kan implementeren. Dit zal je echter de eerste keer als je het spel speelt niet doen, want het is goed dat je deze pas toevoegt als je het spel al enkele malen hebt gespeeld.
Het indringersbord wordt aan de rand van de tafel gelegd. Vier angstfiches per speler - niet te verwarren met de plaagfiches - komen bovenaan op dit bord in de angstvoorraad. De angstkaarten worden geschud. Er worden er drie gedekt genomen, dan wordt daar de paniekverdeler met 'III' op geplaatst. Daarna worden er opnieuw drie op geplaatst met daarop de paniekverdeler 'II'. Hierop worden nog drie kaarten geplaatst. De resterende kaarten gaan terug in de doos. Van de indringerskaarten wordt er één kaart van elk type (I, II en III) getrokken en terug in de doos gelegd. Er wordt een stapel gemaakt zodat eerst alle kaarten met I komen, dan met II, en onderaan liggen de kaarten met III, deze stapel wordt op het desbetreffende veld geplaatst. Neem een willekeurige plaagkaart en leg deze met 'gezond eiland' naar boven. Volg dan de instructies wat betreft de plaagfiches. Voor een eerste - en gemakkelijker - spel kan je er ook voor kiezen om deze kaart nog uit het spel te houden en de instructies te volgen zoals ze staan op het spelbord.
Iedere speler kiest een spirit en ontvangt de spiritaanwezigheid en effectfiches - de houten en de kartonnen schijfjes - van één kleur en de eigenschappenkaarten die horen bij de gekozen spirit. Op de achterzijde staat de moeilijkheidsgraad van de spirit. Je kan het spel dan zo vormen of je een moeilijk of gemakkelijk spel wil. Bij de spirits met de lage moeilijkheidsgraad zit er nog een kaart waarbij sommige eigenschappenkaarten staan vermeld uit de reguliere stapel. Indien gewenst kan je spelen met die kaarten. Die zorgt ervoor als je een eigenschappenkaart neemt, dat je de volgende uit de lijst neemt, en niet de normale manier van het verwerven van eigenschappen. Op de achterzijde staat ook de setup vermeld, dit is voor iedere spirit anders. Daarna neem je de aanwezigheidsfiches (houten schijfjes) en leg je die op de andere zijde, zodat de meest linkse velden van het energie- en kaartspoor vrij zijn. Je legt deze met andere woorden op de velden omringt met stippellijnen.
Daarna gaan we het eiland vormen. Per speler wordt er één eilandonderdeel genomen en geplaatst zoals afgebeeld in het regelboek. Op de verschillende velden staan afbeeldingen met Dahan, indringers en plaagfiches. Deze worden uit de algemene voorraad genomen en op de velden geplaatst. De kaarten - grote en kleine eigenschappen - worden afzonderlijk geschud. De voorraad met energiefiches, steden, dorpen, verkenners en Dahan wordt in de buurt gelegd zodat alle spelers erbij kunnen.
De indringers voeren hun startactie uit. De eerste kaart van de indringerstapel wordt omgedraaid en je plaats één verkenner in alle gebieden van dat type. Daarna schuift deze kaart door naar het veld met 'Bouwen'.
Spelverloop
Aangezien Spirit Island een coöperatief spel is, worden bepaalde fasen in het spel ook tegelijkertijd gespeeld. Er staat nergens in het regelboek vermeld of communicatie al dan niet toegestaan is, wij hebben het spel gespeeld met communicatie, zodat onze acties en vaardigheden elkaar konden aanvullen of versterken, indien dat mogelijk was.
Een ronde bestaat uit verschillende fasen.
Allereerst is er de spiritfase, waar je als speler het spelersbord van boven naar beneden afwerkt. Eerst ga je groeien als spirit. Dit betekent dat je energie kan ontvangen, aanwezigheid kan verhogen, kaarten terugnemen of een nieuwe eigenschappenkaart nemen. Als je kiest voor deze laatste optie, dan zal je vier kaarten nemen van de trekstapel van grote of kleine eigenschappen en er eentje kiezen. Kies je voor een grote eigenschap, dan zal je een andere eigenschap moeten afleggen en gaat die uit het spel. Dit kan een grote of kleine eigenschap zijn, of één van je startkaarten. Daarna zal je energie ontvangen gelijk aan het meest rechtse onbedekte getal op je energiespoor. Daarna zal je eigenschappenkaarten spelen en betalen met energie, zoals afgebeeld op de kaart. Je mag een aantal kaarten spelen gelijk aan het grootst onbedekte getal van dat spoor.
In de volgende fase voer je de snelle eigenschappen uit. Op je kaarten staat ofwel het symbool van een vogel of van een schildpad. De geactiveerde - en betaald met energie - eigenschappen die een vogel hebben afgebeeld, moeten eerst uitgevoerd worden. Deze eigenschappen zullen er dikwijls voor zorgen, net zoals de trage trouwens, dat de indringers zullen verzwakt worden of dat de angst toeneemt.
Na de snelle eigenschappen te activeren is het de beurt aan de indringers: de indringersfase. Eerst en vooral zal je de eigenschappen van het besmet eiland, indien van toepassing, uitvoeren. Als je speelt met een plaagkaart, begin je steeds met een gezond eiland, wat wel kan veranderen doorheen het spel. Als er teveel plagen op het eiland zijn, moet deze kaart omgedraaid worden en wordt het eiland als het ware besmet.
Daarna wordt er angst verspreid op het eiland. Als er een angstkaart is verdiend - of meerdere - neem je de stapel en voer je deze uit, in functie van het huidige angstniveau. Je zal drie verschillende gebieden zien op de kaart en je voert degene uit van het huidige angstniveau. Doorheen het spel zal je met eigenschappen en het verwoesten van dorpen en steden angst inboezemen bij de indringers. Je plaatst dan een gegeven aantal angstfiches van de angstvoorraad iets naar beneden, naar de verdiende angst. Als de angstvoorraad leeg is, dan gaan de fiches weer op hun oorspronkelijke plaats, maar verdien je een angstkaart. Je neemt die dan en plaatst die op het veld daaronder, om dan in deze fase te activeren. Eens het effect is uitgevoerd, plaats je deze op de aflegstapel onderaan het bord.
Daarna zullen de indringers bepaalde acties uitvoeren. Je kijkt naar de kaart met het veld 'Verwoesten' en de indringers doen dan schade aan het land, in alle afgebeelde gebieden. Een verkenner doet één schade, een dorp twee en een stad drie. Als er twee of meer schade wordt toegebracht, dan komt er een plaagfiche op het land. Als daar al een plaagfiche ligt, komt er één bij te liggen en leg je nog één op een naburig gebied. Als er daar aanwezigheid zou zijn van een spirit, dan wordt die uit het spel genomen. Elke twee schade vernietigen ook een Dahan, mocht(en) die aanwezig zijn in dat gebied. Krijgt een Dahan schade, maar wordt die niet vernietigt, dan wordt die op zijn zij geplaatst. Op het einde van de ronde krijgt die wel weer zijn volledige gezondheid. Nadat dit is afgehandeld, doen de Dahan schade aan de indringers. Eén Dahan doet twee schade. Een verkenner heeft gezondheid één, een dorp twee en een stad drie. Als je een dorp vernietigt, dan wordt er één angstfiche verplaatst, en wordt er een stad vernietigt, dan zijn dit er twee.
Daarna zullen de indringers proberen te bouwen. Als er indringers aanwezig zijn op de gebieden, overeenkomstig met de kaart, dan worden daar dorpen of steden geplaatst. Als er meer dorpen dan steden zijn, dan wordt een stad toegevoegd, in elk ander geval voegen we een dorp toe. Verkenners komen uit de oceaan of uit dorpen of steden. Wanneer de indringers verkennen, plaats je een verkenner op de gebieden, overeenkomstig met de kaart van dat veld die al een dorp of stad bevatten, of die grenzen aan een dorp, stad of de oceaan. Na het verwoesten, bouwen en verkennen schuiven de kaarten door naar links. De kaart die bij verwoesten lag gaat nu naar de aflegstapel.
Daarna handelen de spelers de langzame eigenschappen af, net zoals de snelle daarnet. De laatste fase is de opruimfase. De spelers leggen alle gespeelde kaarten af op een persoonlijke aflegstapel en alle extra fiches gaan terug naar hun eigenaar. Als er schade is toegebracht gaan nu alle spelelementen nu normaal rechtop staan.
Je wint het spel als je voldoet aan de huidige winconditie afgebeeld op het paniekniveau. Hoe hoger het niveau, hoe meer indringers er nog op het eiland mogen zijn. Als je alle kaarten van de angststapels bent doorgegaan, win je automatisch. Je kan het spel op drie manieren verliezen: de laatste plaagfiche wordt van de plaagkaart (of het bord) gehaald, een spirit heeft geen aanwezigheid meer op het bord, of wanneer je een kaart moet trekken van de indringerstapel, maar die is leeg.
Om het spel nog uit te breiden is er ook nog een solomodus aanwezig, en kan je tegenstanders en scenario's introduceren. Hierdoor vergroot de herspeelbaarheid aanzienlijk. Deze kunnen de setup veranderen, het spelverloop en de winstvoorwaarden. Let op: deze doos bevat niet alle uitbreidingen, er zijn er ook nog apart verkrijgbaar, dit is geen speciale editie van het spel.
Materialen
De materialen van Spirit Island stralen kwaliteit uit: stevige eilandtegels, dik karton, houten speelstukken en kaarten met een aangename afwerking. De gekozen miniaturen passen perfect binnen het thema en versterken de spelbeleving. De visuele stijl is sfeervol en thematisch sterk – alles ademt mystiek, natuurkracht en het verzet tegen kolonisatie. De insert is functioneel en houdt alles netjes op zijn plaats, al hadden we graag wat extra ruimte gezien om de miniaturen op een mooiere manier te kunnen opbergen.
Conclusie / Onze Mening
Spirit Island lijkt in het eerste opzicht vrij bombastisch: een heleboel componenten, en een dik regelboek. Eens je dit doorbladert merk je wel dat er veel 'extra' aanwezig is. Je hebt het basisspel, maar ook de uitbreidingen met tegenstanders en scenario's. Deze extra's zijn ook uitvoerig uitgelegd in het regelboek, dus dat wat relevant is om het spel te spelen valt een pak korter uit. Je zal ook merken dat er veel iconen en termen aan de slag komen. Petje af voor de makers van het regelboek, want op de achterzijde is een korte uitleg van alle icoontjes, en op het einde van het boekje is er een index, of een verklarende woordenlijst. Dit coöperatief spel biedt een grote herspeelbaarheid. Je hebt een hele hoop spirits om uit te kiezen, die elk ook anders genoeg spelen om dit aantal te rechtvaardigen. Je kan een gemakkelijk spel spelen en enkele componenten, zoals de plaagkaart, er voor de eerste keer uit laten. Een aanvullende regel is dan mooi gedrukt op het bord.
Dit is een coöperatief spel dat hier graag op tafel gelegd wordt. Het spel is altijd spannend en je kan spirits kiezen die niet moeilijk tot zeer moeilijk spelen. Het wordt dan de kunst om deze onder controle te krijgen en het eiland van de indringers te ontdoen. Een vraag die altijd rijst is of er wel rekening is gehouden met het spelersaantal, of anders gezegd: dat het spel niet 'hetzelfde' blijft en gemakkelijker wordt met meer spelers. Als men met meer speelt, zal er ook een extra tegel aanwezig zijn, met evenveel gebieden als de andere tegels. Dus in dat opzicht stijgt de moeilijkheidsgraad ook met het aantal spelers. Iets wat de spelers echter zelf in handen hebben is de keuze van de spirits. Je kan dan zeer aanvullende gebruiken: de ene gebruikt vooral angst, de andere roept Dahan in het leven, en nog eentje duwt de indringers weg of vernietigt ze. Als je samen mooie combo's uit de mouw kan schudden, is het misschien ook beter om een moeilijkere spirit te nemen voor het spel.
Overzicht
Speelduur | 90-120 minuten |
Aantal Spelers | Eén tot vier spelers |
Moeilijkheidsgraad | Gemiddeld tot moeilijk, afhankelijk van de gekozen moeilijkheidsgraad |
Voor wie? | Vanaf 13 jaar |
Wij danken 999 Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.