
Doel van het spel
De meeste punten behalen doorheen het spel door dagkaarten te scoren.
Setup
De dagtableaus liggen met nummers 1 tot en 4 midden op tafel. Iedere speler neemt een spelersfiche en de houten pijl in dezelfde kleur. De houten pijl ligt op '0' van de barometer, de fiche dient enkel om aan te duiden wie welke kleur is.
Alle weerfiches worden geschud, en er worden er wordt willekeurig eentje geplaatst op het meest linkse veld van elk dagtableau. Daarna worden er drie stapels gevormd van elk tien fiches. Na het vormen wordt de stapel volledig omgedraaid. Je moet ervoor zorgen dat enkel de bovenste fiche zichtbaar is - dus niet de fiches eronder.
De weerkaarten worden geschud en elke speler ontvangt er gedekt vijf. De resterende kaarten vormen een trekstapel. Iedere speler ontvangt één val van het scoreblok. De wolk komt in het midden van de tafel terecht. Een startspeler wordt gekozen, die ontvangt de zonfiche.
Spelverloop
De actieve speler neemt de bovenste fiche van één van de drie stapels. Die fiche legt hij op het meest linkse vrije veld van een te kiezen dagtableau. De speler mag na het nemen van de fiche zijn keuze niet meer veranderen. Indien er drie dezelfde fiches zouden liggen, mag de speler kiezen om deze allemaal af te leggen. Wanneer een stapel op raakt, wordt er een nieuwe gevormd met de resterende fiches beschreven zoals bij de setup.
Op sommige velden staat er een actiesymbool. Ofwel zal de actieve speler een kaart afleggen (verplicht) en een nieuwe nemen van de trekstapel. De andere actie zorgt ervoor dat iedere speler één kaart open voor hem neer legt. Deze kaart kan dan ook op geen enkele manier meer uit het spel gaan.
Wanneer de laatste fiche op een dagtableau wordt geplaatst, mogen de spelers een voorspelling maken. Zij mogen voorspellen van hoeveel dagen zij de meeste invloed uitoefenen. Een speler kan ervoor kiezen om zijn houten pijl één veld vooruit te zetten. Een speler is dit niet verplicht en mag ook passen. Eens een pijl vooruit gaat, kan die verder in het spel niet meer achteruit gaan.
Wanneer er geen weerfiches meer gelegd kunnen worden, en dus alle dagen gevuld en de eventueel laatste tussentijdse voorspelling is gemaakt, is het tijd om de dagen te claimen. Elke speler legt nog één weerkaart gedekt op de aflegstapel, en de resterende worden open gelegd. Iedere speler noteert dan in de eerste kolom, en de overeenkomstige ronde, zijn voorspelling. De houten pijlen gaan dan terug naar '0'.
Elke speler berekent nu apart hoeveel punten hij/zij heeft voor elke dag. We vermenigvuldigen het aantal kaarten met een bepaald symbool met het aantal overeenkomstige fiches op de dag. Heb je bijvoorbeeld 3 regenkaarten, en er liggen 2 regenfiches op die dag, dan scoor je voor de regen 6 punten - 2 maal 3. De speler die de meeste invloed heeft op een dag, zet zijn pijl vooruit op de barometer. Als er een gelijkstand is, schuiven de desbetreffende spelers hun pijl één veld vooruit.
Wanneer alle dagen zijn afgehandeld, is het tijd om punten te scoren. De spelers noteren de positie van hun pijl nu in de tweede kolom, met de overeenkomstige ronde. Is de voorspelling juist, dan krijgt de speler een aantal punten gelijk aan de som van van zijn voorspelling, en de huidige ronde. Heeft een speler dus bijvoorbeeld als voorspelling 3 gekozen, en het is de tweede ronde, dan ontvangt die 5 (3+2) punten. Is de voorspelling fout, dan ontvangt de speler een aantal minpunten gelijk aan het verschil tussen de voorspelling en de 'uitkomst'.
Op het einde van de ronde gaan alle pijlen terug naar de beginpositie '0', komt er een volgend dagtableau te liggen, worden er weer weerfiches in het begin van elke dag geplaatst - behalve op dag 7 in de laatste ronde - worden alle weerkaarten geschud en krijgen de spelers een aantal kaarten gelijk aan het aantal dagen plus één. Er worden drie nieuwe stapels met weerfiches gemaakt, en de zonfiche gaat naar de volgende speler in wijzerzin.
Na vier ronden - of de zevende dag - is het spel ten einde en tellen alle spelers hun punten op, en trekken ze hun minpunten van deze score af. De speler met de meeste punten wint het spel. In geval van gelijkstand wint de speler die de laatste ronde de meeste dagen heeft geclaim. Indien nog gelijk wint de speler die de meeste kaarten van eenzelfde symbool had in de laatste ronde. Indien nog gelijk delen de spelers de winst.
Een welgekomen variant kan je implementeren door in het begin van de ronde geen weerfiche te plaatsen op het meest linkse veld.
Materialen
De kartonnen fiches en borden zijn allemaal gemaakt van degelijk dik materiaal. De kaarten zijn van standaardgrootte -en kwaliteit. Er zijn ook nog enkele houten pijlen die gebruikt worden om op de barometer te plaatsen. De artwork is passend bij het spel.
Conclusie / Onze Mening
What The Fog?! biedt een leuke balans tussen strategie en geluk, zonder te zwaar aan te voelen voor casual spelers. Het spel werkt vooral goed in een gezelschap dat graag nadenkt over toekomstige zetten, maar niet afgeschrikt wordt door het 'push your luck'-element, waarbij spelers risico's moeten inschatten. De variant waarbij geen weerfiche wordt geplaatst op het meest linkse veld in het begin van een ronde maakt het spel iets dynamischer, omdat spelers minder snel een 'zekere' invloed op een dag kunnen claimen. Het spel is zeker niet moeilijk en dankzij het 'push your luck'-element blijft het toegankelijk voor een breed publiek.
Bij ons zal dit spel vooral op tafel komen als een luchtige filler. Aangezien het toegankelijk is voor iedereen, vindt het ook zijn weg tijdens speelsessies met familieleden, vrienden en mensen die iets minder vertrouwd zijn met bordspellen. Voor de echte strategieliefhebbers zal het waarschijnlijk iets te luchtig uitvallen.
Overzicht
Speelduur | 45 minuten |
Aantal Spelers | Twee tot vijf spelers |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk |
Voor wie? | Vanaf 10 jaar |
Wij danken 999 Games voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.