
Doel van het spel
Het doel van Doomlings is eenvoudig: overleef de apocalyps! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Spelers moeten proberen hun genenpoel te verbeteren en de meeste punten te verzamelen door verschillende eigenschappen en aanpassingen toe te voegen hieraan. Degene met de meeste punten aan het einde van het spel wint.
Setup
We zoeken de 'Birth of Life' kaart, de 15 catastrofekaarten en de 25 tijdperkkaarten. Deze laatste worden geschud en er worden drie stapels van drie kaarten gemaakt. De overige kaarten gaan terug in de doos. De catastrofekaarten worden geschud en er wordt één kaart op elke stapel geplaatst. De overige kaarten worden terug in de doos geplaatst. De drie stapels worden afzonderlijk geschud en op elkaar gelegd. Deze stapel wordt in het midden van de tafel gelegd.
Elke speler krijgt één genenpoelkaart - iedereen kiest een kleurtje - en legt deze met waarde '5' naar boven. De 'traits'-kaarten worden geschud en elke speler ontvangt er vijf. Het aantal handkaarten komt overeen met de genenpoelkaart. De overige traits worden in het midden van de tafel geplaatst als trekstapel, naar de stapel die er reeds ligt. Voor beide stapels wordt plaats voorzien voor een aflegstapel.
Spelverloop
De eerste speler is de speler die links zit van de deler. Die eerste speler neemt een kaart van de trekstapel van de tijdperken en legt die op de 'Birth of Life'-kaart. Het effect van die kaart wordt uitgevoerd, of is in voegen. Daarna speelt die gewoon zijn/haar beurt.
Tijdens een beurt zal de actieve speler een kaart spelen in zijn gebied, dit wordt dan zijn genenpoel. Op sommige kaarten staan acties vermeld, die al dan niet onmiddellijk uitgevoerd worden. Sommige effecten worden pas uitgevoerd tijdens de puntentelling op het einde van het spel, of hebben zelfs invloed op het 'einde der tijden'. Sommige kaarten kan je ook spelen tijdens de beurt van een andere speler. Tussen de kaarten zitten er ook dominante eigenschappen. Je herkent die aan de ster rechtsboven en de gouden frame. Je mag slechts twee zo'n kaarten spelen, tenzij het tijdperk 'Birth of a Hero' getrokken wordt. In elk ander geval kan je maar twee dominante trekjes hebben. Sommige kaarten hebben een invloed op je genenpoelkaart. Hierdoor zal je meer óf minder handkaarten kunnen hebben. Mocht er door één of ander effect zo'n kaart uit je genenpoel verdwijnen, moet je de genenpoelkaart ook terug aanpassen.
Na het spelen van een kaart - en het uitvoeren van eventuele acties - zal de speler moeten stabiliseren. Hij legt dan kaarten af, of trekt die bij, tot wanneer hij een aantal kaarten in handen heeft gelijk aan zijn genenpoel op dit ogenblik.
Wanneer iedereen een beurt heeft uitgevoerd, dus een kaart heeft gespeeld, zal de eerste speler weer een kaart van de trekstapel omdraaien. In het geval dat dit een gewone tijdperkkaart is, wordt het effect uitgevoerd en gaat het spel gewoon verder. Als er een catastrofekaart wordt getrokken schuift de 'eerste speler' eentje op naar links en wordt het effect in witte tekst uitgevoerd. De kaart die de volgende keer getrokken wordt plaatsen we op de aflegstapel van die laatste catastrofekaart, zodat het duidelijk is hoeveel tijdperken al gepasseerd zijn. Het spel stopt bij het trekken van de derde catastrofekaart, dan worden naast de catastrofe-effecten, ook het 'einde der tijden'-effect uitgevoerd. Het spel stopt dan onmiddellijk.
Dan worden de punten geteld. Eerst wordt gekeken of er kaarten zijn die effect hebben op het einde van de wereld. Die kaarten worden in wijzerzin vanaf de eerste speler, eerst uitgevoerd.
Daarna worden de (min)punten geteld door de laatste catastrofekaart. Daarbij worden de punten van de kaarten opgeteld - kompaskaarten worden hierbij overgeslagen. Daarna zullen er misschien nog kaarten zijn die je bonussen geven op het einde van het spel. Je herkent deze kaarten aan het Drop of Life symbool rechtsonderaan.
Wie de meeste punten heeft, die wint het spel. In het geval van een gelijkstand worden er kaarten van de trekstapel getrokken en wordt de kaartwaarde bij het totaal geteld. Wie daarna de hoogste score heeft, wint het spel.
Materialen
De kaarten zijn van stevig materiaal en voelen kwalitatief aan, wat ze ideaal maakt voor een spel dat je vaker wilt spelen. Ze hebben leuke illustraties in een kleurrijke, cartooneske stijl die de humor en het thema van het spel perfect weergeven.
Conclusie/ Onze mening
Doomlings is een luchtig en toegankelijk spel dat ideaal is voor een gezellige spelavond. De humor, gecombineerd met de mogelijkheid om andere spelers te saboteren, zorgt voor een leuke dynamiek. Het spel is snel te leren en de speelsessies duren niet te lang, wat het perfect maakt voor zowel families als vrienden die iets snels en grappigs willen spelen.
Als je houdt van snelle, humoristische kaartspellen, is Doomlings absoluut de moeite waard. Het is perfect voor een lichte spelervaring zonder al te veel diepe strategieën. Een aanrader voor elke spellenliefhebber die wel eens wil lachen tijdens een potje kaarten!
Overzicht
Speelduur | 20 - 45 minuten |
Aantal Spelers | Twee tot zes spelers |
Moeilijkheidsgraad | Gemakkelijk |
Voor wie? | Vanaf 10 jaar |
Wij danken Doomlings voor het ontvangen van een reviewexemplaar.
Onze mening is subjectief en op geen enkele wijze beïnvloed.